Schimbarea la fata a Palatului Universitatii din Bucuresti
schimbarea la fatauniversitatea din bucurestialexandru orascu
In centrul capitalei Romaniei, tara, din punct de vedere geografic, europeana si, din prima zi a anului 2007, stat membru cu drepturi si obligatii depline al Uniunii Europene, se afla o cladire monument istoric.
Cladirea se intinde intre Bulevardele Regina Elisabeta, Nicolae Balcescu si strazile Academiei si Edgar Quinet. Construirea cladirii a inceput in 1856, iar inaugurarea oficiala a avut loc pe 14 decembrie 1869. Alte corpuri i-au fost adaugate in 1912 si 1926.
In aceasta mareata cladire, isi au sediile si isi instruiesc studentii Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Facultatea de Matematica si Informatica, Facultatea de Istorie, Facultatea de Chimie si Facultatea de Geografie.
Initial, cladirea proiectata de arhitectul Alexandru Orascu a fost numita Palatul Academiei de la Sfantul Sava. Acum, i se spune simplu si popular... "Universitate".
Anul acesta, Universitatea din Bucuresti sarbatoreste 150 de ani, eveniment marcat inclusiv prin desfasurarea pe fatadele superbei cladiri din centrul capitalei Romaniei a unor afise imense.
Foarte putinii trecatori care isi ridica privirile vad chipurile lui Camil Petrescu, George Calinescu si Mircea Eliade, sub ale caror figuri scrie: "Multumim pentru Petrescu. Si pentru Calinescu. Si pentru Eliade. Si pentru toate valorile care s-au format aici in 150 de ani".
Un pic mai incolo, pe un alt afis, al "sponsorului strategic" al Universitatii din Bucuresti, scrie "BCR felicita Universitatea din Bucuresti pentru 150 de ani trecuti cu summa cum laude".
Pe alt afis, obturat partial de coroane de copaci, apar fotografii ai unor ilustri profesori, academicieni, scriitorii si critici literari in viata, alaturi de... surprinzatoare figuri contemporane...
Sub acestia, sunt trecuti, pe ranguri, sponsorii Universitatii. Cum spuneam, cea mai mare banca din tara troneaza in dreptul titlului de "partener strategic". Alta categorie este a sponsorilor... "gold", iar a treia una de sponsori si atat. Printre numele acestora, importante companii, inclusiv alte doua banci.
Intre sediul Facultatii de Litere si cel al Facultatii de Matematica, pe un alt imens banner, apare deviza Universitatii din Bucuresti, "Virtute et Sapientia" si textul "De 150 de ani, valorile predau valoare. Aici, la Universitatea din Bucuresti".
Pe website-ul Universitatii din Bucuresti, scrie ca aceasta "este una din cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania" si ca, "in cei 150 de ani de existenta, ea a ajuns sa aiba un solid prestigiu national si international".
"Multi dintre absolventii Universitatii s-au afirmat ca personalitati de seama: profesori si cercetatori la majoritatea marilor universitati ale lumii, membrii ai Academiei Romane si ai unor academii din alte tari, scriitori, politicieni (parlamentari, ministri, prim-ministri, presedinti), diplomati etc.
Numeroasele generatii de studenti si profesori au reusit sa impuna Universitatea noastra ca una din institutiile de referinta pentru intreaga societate romaneasca, fiind prima institutie romaneasca existenta in primele 600 de universitati din lume.
Sondajul efectuat in 2007 de The Times Higher Education Supplement, plasa institutia intre primele 500 ale lumii, fiind singura universitate din tara prezenta in acest top international de prestigiu."
Asadar, prestigiu si iar prestigiu. Numai ca, dincolo de cuvinte frumoase, acest palat al iluminarii spirituale arata, nu ca dupa bombardamentul din 1944, dar deplorabil, mai ales pentru vremi de pace.
Desi o parte a fost renovata relativ recent, "funinginea" scuipata, de ani de zile, de sute de milioane de tevi de esapament, se insinueaza in fatada precum cancerul de piele…
In afara de poluarea cumva inerenta, exista si una 100% voita si, mult mai grav, una tolerata de autoritati, caci nu exista latura a cladirii care sa nu fie siluita sa stea suport al exprimarii pseudotalentelor intr-ale artelor plastice, ofurilor, frustrarilor, nemultumirilor.
Este oribil ca, si in secolul al XX-lea, ADN al unor creaturi mai pastreaza instinctul care-l facea pe omul cavernelor sa mazgaleasca peretii pesterilor.
Nici nu mai trebuie intrebata vreo autoritate universitara, locala, ministeriala de ce nu este renovata UNIVERSITATEA. Se stie: "nu sunt bani!"
Renovarea este, evident, foarte costisitoare, dar o patrula de jandarmi sau de politisti locali, sase insi postati pe laturile cladirii chiar costa o avere, mai ales ca-s deja platiti din taxe si impozite.
Daca UNIVERSITATEA nu se poate renova prea curand, macar sa nu se degradeze si mai tare si mai repede, macar cea mai importanta institutie de invatamant din tara, din inima capitalei, sa nu mai fie mazgalita ca o bojdeuca parasita in camp, macar colturile sa nu-i mai fie erodate de... acid uric.
C.A.Rosetti spunea "Voiti si veti putea, luminati-va si veti fi!" Astazi, este praznuita Schimbarea la Fata a Mantuitorului Hristos. Poate ca, intr-o alta zi de 6 august, poate ca, macar intr-o zi de vara din 2064, sa se produca si schimbarea la fata a Palatului Universitatii din Bucuresti, aceasta catedrala a educarii neamului.