Razboiul titanilor: Windows risca sa danseze Samba
windowslinuxservereservice packmicrosoftbill gates
Intr-un moment in care piata IT&C la nivel global are un moment de stagnare si asta datorita "crizei datoriilor suverane", care in mod evident nu a ocolit nici acest sector de activitate, Microsoft lanseaza mult asteptatul sistem de operare Windows 8, sperand sa recastige suprematia pe piata, in lupta cu Apple.
Prin Windows 8 se va incerca in primul rand atragerea catre aceasta platforma a dezvoltatorilor de aplicatii destinate dispozitivelor mobile, in special tabletelor, Microsoft facand pasi gresiti in trecut pe acesta directie, teren speculat intr-un mod exemplar de catre Google prin intermediul Android. Microsoft se afla intr-un moment de rascurce, cum la fel s-a intamplat cu Nokia in urma cu ceva ani, cand pozitia dominanta a platformei Symbian a fost spulberata intr-un timp record de sistemele i-OS si Android, care au revolutionat conceptul de mobilitate.
Windows 8 este un hibrid, intre un sistem de operare destinat mediului workstation si cel ultraportabil, care din punctul meu de vedere ii va incurca atat pe utilizatorii de PC-uri cat si pe cei de tablete, o reteta gresita, ce ii va dezamagii pe conservatori si nu ii va entuziasma pe anvangardisti.
Probabil ca, vom asista pe termen scurt la lansarea unui patch, sau de ce nu a unui service pack, care va permite utilizatorului actual de Windows sa se bucure de o interfata clasica si intuitiva, peticind in graba o greseala in conceptul de proiectare al platformei, urmand ca viitoarea versiune, aflata deja in lucru, sa contina doua module separate si total diferite, ce vor face distinctie clara intre un PC si o tableta.
Pe segmentul sistemelor de operare destinate exclusiv serverelor, lupta in aparenta a fost castigata de catre Microsoft, sau mai bine spus prima batalie mai serioasa cu dezvoltatorii Linux, dar se anunta vremuri tulburi pentru compania lui Bill Gates, deoarece in curand pentru Linux se pregateste o noua editie de Samba, un modul total functional care va concura direct cu toate facilitatile oferite de Active Directory.
Marele handicap al numeroaselor editii de Linux a fost lipsa unui sistem eficient de gestionare a utilizatorilor de retea si mai ales de management a drepturilor la resursele existente, element lipsa care a pus la grea incercare imaginatia specialistilor in a administra retele bazate exclusiv pe servere Linux.
In domeniul platformelor web, Linux detine suprematia, neexistand nici o temere ca Microsoft ar putea intra pe piata cu elemente care sa revolutioneze acest concept. In primul rand, Linux are avantajul open source, fiind gratuit, iar modulele server pentru gestionarea bazelor de date (MySQL, ProsgresSQL, etc.) si a platformelor pe care ruleaza contentul web (Apache, Nginx, etc.) sunt de asemenea "free". Nu cred ca sunt companii care nu se uita la cheltuieli cand vine vorba de dezvoltarea afacerii catre mediul on-line, avand de ales intre un sistem gratuit cum este Linux si versiunea concurenta pe bani, de la Microsoft.
Trebuie scos in evidenta cel mai important aspect, acela a gradului mare de ocupare a resurselor de catre Windows Server comparativ cu Linux si a faptului ca, o platforma Linux odata pusa in functiune, nu mai necesita interventii prea dese din partea administratorului. Va marturisesc ca administrez servere web bazate pe Linux, colocate in diverse centre de date de pe tot mapamondul, pe care nu am mai "intrat" de luni de zile si probabil ca o sa mai treaca ceva timp deoarece toate site-urile gazduite acolo functioneaza impecabil.
Viitorul, ca in orice domeniu, mereu ne va rezerva surprize, cele mai solide companii de azi pot ajunge istorie maine. Important pentru noi, este de a gasi mereu o alternativa, compatibila cu necesitatile si nu in ultimul rand cu bugetul nostru. O pozitie dominanta pe piata sau mai degreaba un segment unipolar, ne determina sa platim de cele mai multe ori mult mai mult decat am face-o pe o nisa unde exista concurenta si nu intotdeauna produsul finit este de cea mai buna calitate.
Sa speram ca peste 10-20 de ani, accesul la tehnologia IT&C va deveni universal, cum s-a intamplat in cazul energiei electrice, ajutandu-ne sa progresam intr-o lume mai buna. Asta daca nu intre timp, nu se va produce o "invazie extrateresta".
*Cristian Stelea este senior consultant IT.