Puterea maruntisului
maruntismonedeactiunipreturi actiunibursa de valori bucuresti
Benjamin Franklin avertiza pe oricine era dispus sa asculte sa fie atent la micile cheltuieli, intrucat un vas, oricat de mare, poate fi scufundat chiar si de o fisura mica.
Asadar, el vorbea despre cheltuieli. Dar ce se intampla cand, desi probabil ca toata lumea si-i doreste si are visuri de inavutire, banii sunt lasati... balta.
Desi, cel putin declarativ, romanii sunt mari patrioti, desconsidera unul dintre cele mai puternice simboluri ale unui stat independent si unitar: moneda nationala.
Chiar daca, in cazul nostru, ea insasi a fost inspirata de talerul-leu olandez, reflexul raportarii si exprimarii in moneda straina se pare ca s-a pastrat. Companiile de telefonie mobila sunt lasate sa aiba tarife in euro, vanzatorii de automobile la fel. Preturile constructiilor sunt afisate tot in euro.
Nici imediat dupa Revolutia din 1989, imobiliarele si masinile nu aveau pretul in leul care se devaloriza galopant, ci in marci germane, cu precadere in Ardeal, si in dolari americani, in "Regat".
Cand mare parte a tarii aspira - precum un Dyson - sa intram in zona euro, daca leul este privit piezis, diviziunile lui sunt dispretuite. Cati cumparatori "se obosesc" sa culeaga restul de un ban, de cinci, zece sau 50 de bani de pe tejghea, in caz ca li-l mai da vanzatorul sau daca nu le propune ceva la schimb?
Cati nu dau de pomana maruntisul care se intampla sa se acumuleze in portmonee, fara sa tina seama ca, daca ar fi atat de lipsit de valoare, chiar nu l-ar lua nimeni.
Cu toate acestea, el este valoros si inca intr-unul dintre cele mai surprinzatoare locuri: piata de capital. Tinerii si nu numai tinerii care, chipurile, protestau impotriva scumpirii carburantilor platind numai in monede sau cine se leapada de maruntis ca de microbii care prospera pe suprafetele acestuia, stiu ca o moneda de 50 de bani face mai mult decat o actiune Petrom, cea mai mare companie romaneasca?
Stiti ca actiunile Broker Cluj, singura societate de servicii de investitii financiare listata la noi, au fost tranzactionate, in ultimul an, intre 0,1055 si 0,1490 de lei?
De asemenea, stiati ca unele obiecte care ni se pare ca au preturi derizorii sunt mai scumpe decat unele actiuni? Stiati ca o punga de plastic, "maiou", cumparata de la supermarket cu 35 de bani este peste pretul maxim (0,3080 lei) atins de o actiune Biofarm in acest an?
Stiati ca o punga de hartie, vanduta cu 50 de bani de un lant de magazine costa cam cat o actiune Antibiotice Iasi si cat doua actiuni emise de SIF Transilvania?
Stiati ca o actiune emisa de o banca, o societate de foraj, una de rafinare a petrolului si un producator de mase plastice (si nu numai acestea) sunt mai ieftine de 10 bani?
Desigur, acestea nu pot fi cumparate de la Bursa de Valori Bucuresti intr-o singura unitate, dar faptul ca o actiune a unei companii listate, a unei firme care produce ceva este mai ieftina decat un flecustet care va sfarsi rapid, nereciclat, la cosul de gunoi nu este de natura sa ingrijoreze, sa atraga si sa dea alta valoare dispretuitului maruntis care, pus moneda peste moneda, poate insuma sute si milioane?