Proiect legislativ: parcuri in mediul urban
proiect psdcalitate aerpoluareparcuriog 59/2007
Un proiect PNL a fost inaintat Senatului, dupa ce a fost semnat de cei 53 de initiatori. Propunerea legislativa se refera la modificarea Ordonantei de urgenta nr. 59/2007 privind instituirea Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati.
Tot romanul merita un parc in fata blocului, chiar si acolo unde nu este loc din cauza masinilor care se blocheaza unele pe altele in speranta ca vecinii nu vor pleca nicaieri in urmatoarele cateva ore. Si tot romanul merita sa respire un aer cat mai curat, la standarde europene. Carevasazica, sa respire si el ca tot norvegianul, chiar daca se afla la kilometri buni departare intr-o tara in care masinile vor depasi in curand numarul copacilor.
4 milioane de masini la 2 milioane de locuitori
Daca am sta sa facem calcule, am vedea ca Bucurestiul are aproximativ 1,94 milioane de locuitori si circa 1,23 milioane de vehicule inmatriculate in Bucuresti. La acestea se adauga mai mult de 1,5 milioane de masini care circula zilnic in capitala, inmatriculate in alte orase. In schimb, Berlinul este locuit de 3,4 milioane de oameni. Numarul de masini este de circa 1,1 milioane, iar aproximativ 50% dintre familiile care locuiesc in capitala Germaniei nu au o masina personala.
Si tot alte calcule care ne dau dureri de cap vin, de data aceasta, din partea proiectului PNL prin care se cer 75.000.000 lei in fiecare an pana in 2022, cu posibilitatea prelungirii. Sa inmultim, asadar, circa 17 milioane de euro cu 10 si sa calculam mai apoi cate parcuri si cati copaci putem sa plantam cu acesti bani. Ei bine, cred ca avem toate sansele sa-i impadurim si pe vecinii nostri ungari si s-ar putea sa ne ajunga banii si pentru austrieci.
Expunerea de motive
Concluzia e una certa: aerul pe care il respiram nu este de calitate. De neinteles, daca ne gandim ca facem parte din Uniunea Europeana. Oare nu ar trebui sa respiram acelasi aer cu iz european si care indeplineste toate standardele?
"Din nefericire, in momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele stabilite de catre Uniunea Europeana sau cele recomandate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist si coerent calitatea aerului pe care il respira".
Sabia lui Damocles sau procedura de infringement
Sub binecunoscuta amenintare a procedurii de infringement (oare cati romani nu dorm noaptea de frica acestui infringement?), proiectul isi propune sa ingrase spatiile verzi in ajun (si nu e vorba de Ajunul Craciunului, sa ne intelegem).
"Pentru netranspunerea in legislatia nationala a Directivei 2008/50/CE referitoare la calitatea aerului, Romania risca declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement din cauza ca in mai multe zone din Romania se inregistreaza depasiri ale valorilor limita pentru mai multe substante poluante. Mai mult decat atat, Comisia Europeana a avertizat deja, recent, statul roman cu privire la calitatea aerului, solicitand respectarea valorilor limita in 15 zone si aglomerari".
Ca cetateni, am putea sa avem si noi propuneri, doar trebuie sa induram zilnic acest aer care se incapataneaza sa nu atinga standardele impuse de CE. Prin urmare, propun sa se instaleze panouri in aceste zone in care substantele poluante depasesc limitele (sa fie oare aceleasi zone in care se depasesc si limitele de viteza?).
Din cele 75.000.000 lei sa fie instalate panouri (sau sa se scrijeleasca pe scoarta copacilor plantati din aceiasi bani):
"Zona foarte poluata. Va rugam ocoliti"
"Ocolire dreapta. Calitatea aerului in aceasta zona nu respecta standardele europene"
Iar in zonele cu cele mai inalte cote ale substantelor poluante, o avertizare ceva mai serioasa:
"Atentie! Deoarece in aceasta zona aerul este foarte poluat, recomandam utilizarea unei cantitati limitate de oxigen pana la urmatoarea intersectie. In cazul in care traficul este aglomerat, se poate respira in conditii normale la interval de cate 5 minute".
De ce la romani se respira greu
"Acest lucru se intampla mai ales in localitatile din mediul urban, unde poluarea atinge cote maxime, iar acest lucru se intampla din cauza traficului rutier, a activitatilor industriale, a santierelor de constructii, a lucrarilor de modernizare, a reabilitarii drumurilor si a incalzirii rezidentiale din aglomerarile respective".
"Una dintre masurile care pot schimba aceasta situatie o reprezinta amenajarea spatiilor verzi in zonele urbane. (...) Este una dintre masurile care poate conduce la respectarea Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat, limitand expunerea cetatenilor la micro-particulele cunoscute sub denumirea de PM10."
Propunere: sa se calculeze cate particule PM10 au fost inhalate de cetateni si sa se ofere despagubiri.
"Pentru derularea Programului, se aloca anual din Fondul pentru mediu suma de maximum 75.000.000 lei, in limita sumelor prevazute prin bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu".
Propunere: de Craciun, sa se ofere cate un brad la doi oameni si sa fie impodobit pe rand. Pana in 2022 vom avea oricum, din 75.000.000 lei, cate o padure de brazi pentru fiecare familie.