Premiul Gopo pentru bun simt
pozitia copiluluipremiile gopocalin netzerluminita gheorghiu
Dupa 22 de zile de la ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, avea loc, la Bucuresti, cea de-a opta editie a ceea ce se vrea a fi echivalentul romanesc, adica Gala Premiilor Gopo.
In cadrul acesteia, "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu.
"Pozitia copilului" a mai luat statuete in forma de omulet pentru cel mai bun sunet, cel mai bun montaj si Premiul Publicului, pentru cele mai mari incasari din 2013.
De asemenea, Luminita Gheorghiu a primit premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal; Vlad Ivanov a fost desemnat cel mai bun actor in rol secundar, iar Ilinca Goia cea mai buna actrita in rol secundar.
Mai lipsea ca si copilul din pozitia lui insusi sa fie recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal. Din fericire, acest premiu i-a revenit lui Victor Rebengiuc pentru rolul din "Cainele japonez".
Foarte interesant pentru greutatea premiilor si a evenimentului pe care vor sa le-o dea organizatorii este ca regizorul Netzer si scenaristul Radulescu nici n-au catadicsit sa se deranjeze sa participe la gala.
Unii critici de film s-au intrebat cum de niste actori si regizori au primit premii pentru prestatii pe care criticii respectivi le considerau modeste, in timp ce altii, cu interpretari remarcabile, au primit numai "buna-seara" si "la revedere".
Aceeasi intrebare se poate pune oricand, de la Berlin, la Bucuresti, legat de insasi de "Pozitia copilului", un film mult, mult supraevaluat, care poate fi rezumat in doua fraze si care este mai mult drama mamei decat cea a unui plod plin de bani si sterp de testosteron.
Numai ca acelasi film poate oricand incerca sa inchida gura criticii, nu cu pumnul, ci cu statueta de la Berlinala.
Se pare ca, la jurii de festivaluri internationale si la jurii dambovitene, nevroza este ingredientul de baza si cheia succesului unui film.
In afara de asta te-ai astepta ca juratii de oriunde sa fie personalitati care, dincolo de priceperea si de cultura cinematografica, sa aiba o imensa experienta de viata, sa fi trecut prin multe si, prin urmare, sa nu se lase incantati feciorelnic de fiecare tzanc aflat in pozitie de neintarcare, de adultere banale ca o minciuna de politician cum este cel din "Marti, dupa Craciun" sau de o relatie cu scantei dintre mama si tatal divortati ai unei fetite si noul companion al doamnei, din "Toata lumea din familia noastra".
Despre rolul Luminitei Gheorghiu din "Pozitia copilului" au scris ca este exceptional pana si cei care nu au vazut filmul. De fapt, multi sunt partizanii sau opozantii lui fara sa-l fi vazut.
"Daca stiam ca va deranjati pentru mine, ma mai antrenam in culise.
Mi s-a acordat mie acest premiu drept consolare pentru ca m-am intors cu mainile goale de la Premiile Academiei Europene de Film", a spus Luminita Gheorghiu.
Pentru o atare declaratie, actrita chiar merita felicitata si mai merita cu prisosinta si un Premiu Gopo pentru modestie si bun simt.