Pericolul zanelor sau Copiii spun lucruri trasnite despre bani
educatie financiarabnrvalentin lazeacopiii spun lucruri trasnite
Probabil ca, daca s-ar face un sondaj printre fetite si baieti, rezultatele ar arata ca multe dintre ele se viseaza printese sau zane, iar multi dintre ei printi. Chiar si dupa ce copiii trec de o anumita varsta, multi parinti, avand drept motto "las' sa aiba tot ce n-am avut noi!", nu numai ca nu-si dezvata copiii de astfel de... aspiratii, ba continua sa-i incurajeze.
Rezultatul este ca multe odrasle ajung elevi, adolescenti, ba chiar studenti continuand sa creada ca viata este un tort imens, insiropat pana la refuz, asteptandu-i pe ei sa se infrupte.
Cand, ulterior, isi rup dintii intr-un covrig uscat sau intr-o merdenea expirata, stomacul ii trezeste la realitatea in care, de multe ori, nu reusesc sa se descurce singuri, se bazeaza, in continuare, pe parinti si bunici, nu sunt in stare sa-si asume angajamente si responsabilitati.
De aici, si nefericirea lor, pusa mereu in carca altora, de la scoala si profesori incapabili, la societate, pana la patronul... malefic, care nu le-a trantit pe masa, la angajare, nici macar un 500 de euro, acolo, ca doar "am facut o facultate!"
In sprijinul unei foarte timpurii treziri la realitate vin rezultatele unui test dat copiiilor de gradinita si din invatamantul primar, la care micutii au spus ca banii sunt fabricati de zane si de personaje din desene animate...
S-ar putea zice... copiii spun lucruri trasnite, mai ales despre bani.
Mai grav este, dupa cum remarca Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ca si parintii lor si-au inchipuit acelasi lucru cand au luat credite cu buletinul in anii 2005-2006.
Dar, la cate scamatorii, vraji si vrajeli au facut "zani" si zane, madoffi, lupi si oi pe pietele financiare, inainte de toamna anului 2008, si la cate or mai face si in prezent, parca nici nu poti sa-i blamezi prea tare.
Se pare ca nici statele lumii care s-au imprumutat si se mai imprumuta in draci nu sunt departe de conceptiile copiilor despre bani.
Cu prilejul unui seminar legat de un curs optional de educatie financiara pentru elevii din clasele III-IV, Lazea a spus ca unii parinti, tocmai pentru ca au avut experienta ca banii nu sunt fabricati de zane si mai trebuie dati inapoi, au inteles cat de importanta este educatia financiara si au fost de acord sa-si dea copiii la respectivul curs, pus la punct de Ministerul Educatiei si de BNR.
La curs s-au inscris, in acest an scolar, peste 45.000 de elevi (peste 10% din totalul elevilor din clasele III-IV la nivel national!) si cadre didactice din Bucuresti si 41 de judete, in timp ce, anul trecut, numai 12.500 de elevi au fost cursanti.
Lazea a aratat ca educatia financiara este extrem de importanta de la varste fragede, astfel incat, viitorii adulti sa ia decizii sanatoase.
Pentru cei care sunt deja adulti, Lazea este de parere ca toti cei care intra intr-o banca sa ia un credit sa dea un test pentru a vedea daca stiu ce inseamna dobanda, curs de schimb, risc valutar, "pentru ca a nu sti aceste lucruri si a te angaja la un credit este ca si cum te-ai urca intr-o masina sa conduci fara a avea carnet; te pui pe tine in pericol si pe ceilalti".
Desigur, daca s-ar aplica acum aceasta idee, probabil ca testele si nu creditele ar fi singurele lucruri date de bancile comerciale.
Dar, daca, intr-un viitor nu prea indepartat, parintii se vor educa pe ei si pe copiii lor sa nu mai fie "zani" si zane, testele ar avea cu totul alte rezultate, iar creditarea ar fi mai sanatoasa.
Cu toate acestea, s-ar putea ca numai o... divizie de zane cu o bagheta in fiecare mana sa poata face minuni in finantele internationale...