Pacaleala introducerii de taxe la nesfarsit
majorari taxescumpiri 1 aprilieaccizescumpire gazepontaziua pacalelilorhalloween
Pe 31 octombrie, americanii si, de cativa ani, niscaiva concetateni, sarbatoresc Halloween-ul, care precede cu vreo luna Sfantul Andrei. In ambele nopti, se spune ca ies de pe unde or fi ele tupilate, spirite mai rele, mai bune, strigoii si asa mai departe.
Nimeni nu mai crede in asta, dar Halloween-ul si noaptea de Sfantul Andrei sunt prilejuri de baluri mascate, de "seri tematice" in cluburi si de respectare de traditii tinand mai mult de superstiile pagane decat de practicile crestine.
In schimb, 1 aprilie este ziua pacalelilor, care poate vor ajunge si ele taxabile. Oricat de mult amuzament ar trebui sa mai starneasca ele, in multi ani, prima zi a celei de-a patra luni vine insotita de creaturi mult mai de temut decat fantomele, strigoii, capcaunii si, spre deosebire de acestia, cat se poate de reale, aproape palpabile si detectabile de catre portofele: noi taxe si majorari de preturi.
Nu scapi de ele nici cu usturoiul despre care un fost ministru de finante spunea ca se face mare evaziune fiscala, nici cu cel cumparat de actualul ministru de finante de la o batranica amarata de pe strada...
De astazi, se scumpeste cu 0,41 lei litrul de carburant, cu 0,3-0,5 lei se scumpeste pachetul de tigarete si, pentru consumatorii casnici, cu 2% se majoreaza pretul gazelor naturale.
Cu noua acciza pe carburanti statul si-a propus sa imbogateasca bugetul cu vreo 2,5 miliarde de lei. Ramane de vazut daca se va pacali sau nu.
De asemenea, guvernul a fost de acord cu o pasuire pentru transportatorii corecti, care cumpara carburant pe facturi. In baza acestora, guvernul a promis sa le dea inapoi 4 eurocenti din cei 7 incarcati in litrul de carburant. Diferenta urmeaza sa fie platita trimestrial.
Recent, prim-ministrul Victor Ponta declara ca nu-si doreste sa impovareze populatia cu o noua taxa, dar nu are incotro, intrucat nu a gasit alta solutie care sa aduca in buget 2,4 de miliarde de lei pe semestru.
Ponta spunea chiar ca i-ar placea nu numai sa scada toate taxele, ci le-ar face zero (poate chiar barat).
Prin urmare, guvernul a gasit o sursa de bani, punandu-i pe contribuabili sa plateasca alta plomba, pentru aceeasi masea cariata.
In loc sa vindece, sa insanatoseasca un organism, data viitoare, cand cade plomba sau cand se cariaza alta masea, tot contribuabilii vor deconta lucrarea.
Statul a ajuns ca un manager care, de fiecare data cand are o dificultate financiara, se amageste, se pacaleste la nesfarsit ca singura solutie este cresterea preturilor.
Spre deosebire de manager, statul are imensul avantaj ca-si poate constrange clientii sa plateasca orice pret, desi asta nu inseamna ca insusi statul este scutit de faliment.