O aberatie naucitoare adusa de OUG 79
oug 79contributii socialecontracte part-time
Stiati ca e perfect posibil sa fii angajatul unei firme, sa muncesti legal, cu contract de munca, Revisal si toate cele, iar in ziua de salariu sa te trezesti ca, in loc sa primesti un salariu, trebuie sa platesti TU o anumita suma firmei (de fapt Statului)?
In aceasta situatie se gasesc angajatii part-time care nu au un alt contract cu norma intreaga la alta firma si care, conform recentei OUG 79, incepand cu 1 ianuarie 2018 trebuie sa achite contributii sociale raportate la nivelul salariului minim brut pe tara (vezi Codul fiscal, art.146 alin.5 modificat).
Concret, asta inseamna ca pentru un salariu brut de, sa zicem,
500 de lei, corespunzator unui program de lucru de 2 ore pe zi, firma angajatoare trebuie sa retina si sa vireze catre buget contributii in suma de
665 de lei (!).
Nu e nicio gluma, calculul e 100% corect (pentru un salariu minim de 1.900 de lei) si instituie, probabil, o premiera la nivel mondial –
suma cu care este taxat un venit este mai mare decat venitul in sine!
Si, atentie, nu vorbim aici despre cazuri singulare, despre exceptii intalnite din an in Paste. Sunt nu mai putin de 1 milion de persoane cu contracte part-time inregistrate in Romania, iar dintre acestea foarte multe intra direct sub incidenta prevederii mai sus mentionate (nu au un alt contract cu norma intreaga la alta firma si nici nu fac parte din vreo categorie scutita de contributii sociale: elevi, ucenici, persoane cu handicap, femei insarcinate etc.).
Astfel ca, de la 1 ianuarie 2018, aceste persoane se vor confrunta cu obligatia de a plati
contributii de minimum 665 de lei, chiar daca venitul lor va fi de doar cateva sute de lei.
E o aberatie care, mai mult ca sigur, va avea o consecinta perfect logica si imediata: contractele part-time - o forma foarte eficienta de reducere a somajului - vor disparea din peisaj. Ceea ce ii dorim si actualului Guvern.