Nu ne vindem tara, da' nici nu vrem s-o cumparam decat cand va fi prea scumpa
piata de capitalbvbactiuniludwik sobolewski
Fata de seceta care usca, de ceva vreme, piata de capital din Romania, anul 2013 a fost unul ploios si fertil, in care statul, presat de FMI, a listat nu una, ci doua dintre companiile sale profitabile, Nuclearelectrica si Romgaz, si a facut o oferta publica secundara la Transgaz.
Tot in 2013, a fost adus la conducerea executiva a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) Ludwik Sobolewski, omul care a facut minuni la Gielda Papierow Wartosciowych w Warsawie, adica surata BVB din Polonia.
Surata numai ca domeniu de activitate, intrucat, ca volum, ca dimensiuni, ca statura, BVB este o scolarita firava care vede pentru prima data tabelul lui Mendeleev, in timp ce Maria Sklodowska Curie tocmai a primit Premiul Nobel...
Anul trecut, Fondul Proprietatea (FP) a mai vandut din active pentru a avea bani de rascumparare a actiunilor proprii. Franklin Templeton, administatorul FP, a reusit sa ridice pretul nu numai pentru piezis vazutii de catre mare parte a presei romanesti actionari straini, ci si pentru romanii deposedati abuziv de bunurile lor imobiliare de catre statul comunist pe care aceeasi presa ii caina ca nu-si pot vinde actiunile primite de la statul... capitalist la un pret decent.
Si la inceput de an, actionarii FP au avut motive de satisfactie, intrucat AGA a decis diminuarea capitalului social si distribuirea sumei rezultate catre actionari.
In ceea ce o priveste, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat, si anul trecut si la inceputul lui 2014, masuri pentru punerea unor mari cantitati de numerar la treaba, la creditare si, de ce nu, si pentru cumpararea de actiuni.
De asemenea, Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) responsabil cu piata de capital, spunea, la sfarsitul anului trecut, ca ASF urmeaza sa discute pragul de drepturi de vot la BVB, propunand legislativului majorarea acestuia de la 5%, la 33% din actiuni si modificari in statutul celor cinci SIF care sa permita cumpararea de actiuni intre ele, precum si derularea unor campanii de rascumparare.
Deja, in privinta posibilitatii SIF de a-si cumpara actiunile intre ele, ASF s-a tinut de cuvant.
De asemenea, chiar in zilele acestea, Ludwik Sobolewski si reprezentanti ai FP, ai BNR, ai Ministerului Finanţelor Publice si ai Ministerului Energiei s-au dus la New York, pentru a le spune bancherilor si analistilor ca piata de capital romaneasca are nevoie de banii lor.
Cu ce i-au tentat ei pe americani? Mai intai cu faptul ca, investind acum, vor beneficia primii de cresterea pietei bursiere pe care Sobolewski vrea sa o faca una dintre cele mai vibrante din Europa.
In conditiile in care, cu ani in urma, in SUA, Enron facea tranzactii cu... banda de internet, iar un... analist visa la contracte futures cu... apa, asa cum exista pentru petrol sau grau, ar trebui sa fie sanse ca actiunile unor companii romanesti sa-i tenteze pe americani mai mult decat niste fantezii cu tenta de elucubratie...
Asadar, lucrurile se misca, dar, deocamdata, stirile legate de pragul la BVB sau la SIF nu ajung pe primele pagini, nu deschid emisiuni, nu aprind discutii in familii si-ntre prieteni asa cum o fac niste personaje de mucava sau decesele si inmormantarile ulterioare.
Multi romani au si uitat ca sunt actionari ai SIF, au uitat sau nici macar nu le-a pasat de intentia laudabila a statului de la reinceputurile sale capitaliste de a-i face actionari.
In schimb, dupa ce capitalul strain se va infige si mai adanc in companiile romanesti, multi se vor trezi, din nou, acuzand ca ne-au cumparat altii tara, cand la fel de bine puteau sa si-o cumpere ei...
Poate ca mentalitatea nouazecista a "evoluat" la... nu ne vindem tara, da' nici nu vrem s-o cumparam noi decat cand o fi prea scumpa...