Nu foarte lungul drum al bancilor romanesti de la falimente la achizitii
banci romanestiachizitiifuziunibanca transilvaniavolksbank romaniabcc
Pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si, evident, in registrele acesteia, stau aranjate, in ordine alfabetica, 30 de banci inregistrate in tara noastra si inca noua figurand ca sucursale ale unor institutii de credit straine.
Din primul grup, doua banci sunt de locuinte si una este de export-import. Din al doilea grup, doua sunt active si cunoscute pe piata, una dintre ele mult mai mult decat cealalta.
Din acelasi prim grup, nu mai putin de cinci banci, doua dintre ele tinere (Banca Romana de Credite si Investitii si Banca Comerciala Feroviara), reprezinta cu cinste capitalul romanesc privat, la care se adauga inca doua care au capital majoritar de stat, CEC Bank si EximBank.
Asadar, dintr-un total de 39 de banci, nu toate generaliste, nu este rau deloc ca banii privati si de stat ai romanilor sustin sapte banci, asta ca tot se mesteca pana la exasperare balada ca tara noastra este vanduta cu totul strainilor.
Cu exceptia Bancii Transilvania si a CEC Bank, nu sunt bancile noastre de calibrul celor cumparate deja de grupuri internationale, dar exista si le concureaza pe cele straine asa cum pot.
Si mai bine este ca doua dintre bancile romanesti care au capital privat au avut curajul sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti, prima, mai exact Banca Transilvania, chiar in 1997, la numai trei ani de la infiintare, si a doua, Banca Comerciala Carpatica, in 2004.
Mai mult decat atat, Banca Transilvania a reusit (ajutata si de capital si de manageri straini) sa urce pe pozitia a treia in clasamentul bancilor care activeaza in Romania.
De ani de zile, se zvoneste ca aceasta banca va fi cumparata de un grup strain. A venit criza, insa, si probabil cine era interesat si-a amanat planurile.
La randul ei, banca respectiva a ales sa mai creasca si, cu mult curaj si cu se pare la fel de multi bani, a iesit ea la cumparaturi.
Putea sa o faca atunci (poate chiar o fi si incercat) cand de vanzare erau clientii "de retail" romani ai Citi. Putea sa o faca atunci cand de vanzare erau clientii "de retail" ai Royal Bank of Scotland Romania sau cei ai Millennium Bank. Putea sa aleaga tot o banca romaneasca, mai ales ca BCC cauta, in mod cat se poate de oficial, sa fuzioneze sau sa se lase cumparata.
In schimb, Banca Transilvania a ales sa cumpere Volksbank Romania, o institutie de credit cu relativ multi clienti, dar si cu probleme (si banca si clientii). Daca a facut bine sau nu o vor spune numai anii care urmeaza, in care poate ca Banca Transilvania va mai cumpara sau va fuziona cu alte entitati romanestri sau straine sau in care va fi cumparata ea insasi tocmai pentru ca a devenit mai mare si mai atractiva.
Poate pentru a integra cu succes Volksbank, o va ajuta bagheta celebrului sau zan sau cea a zanului manager turc. Poate o vor ajuta actionarii, dintre care cel mai mare este chiar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Ca va da 600 de milioane de euro sau numai 100 de milioane pe Volksbank Romania, ca va cadea la pace cu toti sau cu o parte a clientilor care au procese cu aceasta ramane de vazut, dar este de remarcat, totusi, calea parcursa de bancile romanesti, dintre care una, iata ca se evidentiaza net.
Acum 8 ani, era consemnat, deocamdata, ultimul faliment al unei banci din Romania, "incununand" seria deschisa de Credit Bank si continuata cu Albina, Bancorex, Columna, Bankoop, Banca Internationala a Religiilor, Dacia Felix, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana, Nova Bank.
In schimb, cu toate problemele lor, iata ca, acum, exista sapte banci romanesti, dintre care una a ajuns sa cumpere ea afacerea unei banci straine la Bucuresti...