Moneda virtuala, posibile pagube reale
bitcoinatm bitcointranzactii bitcoin
In Romania, tara care se cazneste sa adopte euro, tara in care, desi activeaza (mai mult sau mai putin) 40 de banci, dar populatia este subcancarizata, tara in care aproximativ jumatate din piata, adica zona rurala, este ca si inexistenta din punct de vedere bancar, a aparut primul ATM de bitcoin.
Deci, mai este aceasta o moneda virtuala? Poate fi scoasa de la bancomat sau masinaria vireaza bitcoinii in contul cui ii cumpara? Nu se stie si nici nu prea ar trebui sa conteze.
Reuters scrie ca, pana sa fie montat acest ATM, cumparatorii/vanzatorii de moneda virtuala trebuia sa faca transferuri bancare sau fata in fata.
Cum venea asta nu se stie. Pui anunt pe... OLX si gasesti cumparator? Te intalneai cu omu’ si ti-i transfera prin intermediul telefonului lui mobil in al tau si tu ii dadeai lei, euro, dolari americani sau franci elvetieni?
Primul ATM de bitcoini de la noi cica ar fi fost adus la Bucuresti in colaborare cu Bitcoiniacs, firma care a instalat primul ATM de bitcoin din lume.
In afara de asta, mai exista in Romania, o platforma de tranzactionare de bitcoin, care se lauda ca, de la lansarea de la inceputul anului, peste 2.000 de clienti au efectuat tranzactii de 5,12 milioane de lei.
Culmea este ca persoana care detine platforma sustine ca inca nu stie unde se incadreaza, din punct de vedere al legislatiei, aceasta. Este bursa, banca sau firma de transfer de bani? Cu toate acestea, nota bene, ea functioneaza...
Si platforma Mt Gox a functionat, dar au disparut 850.000 de bitcoini. De unde au disparut? Cica din computere, pentru ca se spune ca bitcoin este depozitata numai in computere si ca a prins mai mult in SUA decat in Europa.
Se mai stie ca, pentru a procesa tranzactiile cu bitcoini, se foloseste procedeul de "extractie", cu ajutorul unui calculator programat sa rezolve probleme matematice dificile, care au o solutie formata din 64 de cifre.
Pentru fiecare problema rezolvata, se proceseaza un grup de bitcoini, minerul fiind recompensat cu noi bitcoini. Adica, dupa cat de destept este cineva sau cum?
Pentru a primi un bitcoin, cica utilizatorul trebuie sa aiba o adresa din 27-34 litere si cifre, un fel de casuta postala, dar isi pastreaza, totusi, anonimatul, iar, daca se pierd datele, se pierd monedele din cont.
Pai, si, nefiind nicio reglementare, niciun fond de garantare a depozitelor in bitcoin, cine raspunde?
In aceste conditii, nu este de mirare ca banci centrale interzic tranzanctiile cu bitcoini, tocmai pentru ca nu exista un temei legal si mai ales pentru ca nu se stie ce anume da valoare asa-zisei monede.
Nici vulpoiul Alan Greenspan, fostul sef al Rezervei Federale americane, nu are o parere favorabila bitcoin, aratand ca moneda coace o bula.
In conditiile in care nu se stie exact de unde vin si incotro se duc bitcoinii, ar fi prima bula in care numai moneda a fost virtuala, nu si pagubele, iar pagubitii chiar ca nu vor putea da vina decat pe ei insisi.