Solutia simpla la astfel de crize provine din urmatoarele tipuri de caractere: staruri, talente si eroi necunoscuti. Asadar, sa facem cunostinta:
-managerii-staruri, cei care au rezultate oriunde s-ar duce si in orice tip de organizatie, expertii pe o anume functiune si
-eroii necunoscuti, cei care nu vad niciun fel de recunoastere din partea organizatiei, desi sunt dedicati 100% ei.
Ce diferentiaza un antreprenor de un manager intr-o companie mare si/sau multinationala este dorinta uriasa de a reusi sa faca performanta exclusiv din ceea ce-i place. Doua indemnuri importante ar fi aici: sa iti schimbi perspectiva de la “ce vinzi” la “cu ce contribui” si poarta-te cu ceilalti exact in modul in care vrei ca ei sa se poarte cu tine! Asadar, care e cel mai important produs la care lucrezi acum? De ce ti-ai deschis afacerea asta? Care este acel lucru pe care tu il faci mai bine decat oricine in piata ta?
De cati bani ai nevoie sa continui?
Pe drumul de la mic la mare insa, sanse de reusita cresc exponential pentru cei care aleg sa nu calatoreasca singuri. Toti campionii care au ajuns la performante au alaturi pe cineva care-i ajuta sa-si antreneze capacitatile pentru a deveni tot mai buni. Lucrurile stau la fel si in business – coaching-ul reprezinta alianta care asigura managerilor resursele pentru a reusi. Concret, ce are de castigat antreprenorul? Practic, coach-ul te ajuta sa:
Te dezvolti mai bine si mai rapid decat credeai ca este vreodata posibil. Coach-ul tau te poate ajuta sa vezi lucruri de care e posibil sa nu fii constient, atat referitoare la modul in care iti conduci afacerea, cat si chiar la tine, ca persoana. “Punctele oarbe” (blindspots) sunt de obicei surse de creativitate si de evolutie. Vei avea noi limite si iti vei desena un drum plin de realizari.
Vei produce mai multi bani, fiind concentrat pe un dublu standard: un numar de euro profit si performanta ta in a-l atinge. Coach-ul te va ajuta sa iti creezi o grila a succesului, indiferent de tipul de business, de ce clienti ai si de cum evolueaza piata in care functionezi. Iar grila va contine si indicatori de performanta, pe care tu ii certifici ca fiind eficienti.
Vrei sa fii autentic! Ingredientul principal al fericirii este sa fii ceea ce esti, intr-adevar. Cu un coach, vei avea pe cineva intotdeauna atent in aceasta directie, invitandu-te constant sa nu mai eviti, sa nu amani, sa spui ceea ce simti si crezi. Asta iti va creste stima de sine si creativitatea. Vei invata sa ai realmente grija de afacerea ta, de oamenii tai, sa ii conduci pe un drum greu si frumos.
Asadar, pentru inceput,
stabileste-ti 2-3 obiective personale care vor avea cel mai mare impact in dezvoltarea ta ca antreprenor. Impact vizibil si masurabil de toti cei cu care interactionezi! Asa cum imi place sa spun ’’nimic nu a fost schimbat de ceea ce am spus eu, toti s-au transformat datorita a ceea ce au inteles ei.’’
Fa business, creeaza legaturi si comunitati in mediul tau. Da un sens societatii in care traiesti! Are nevoie!
Autor: Mihai Stanescu
*** Mihai Stanescu este unul dintre cei mai experimentati executive coach din Romania, avand o experienta profesionala de peste 10 ani si peste 4.500 de ore de coaching, materializate prin proiecte individuale si de echipa, implementate in peste 100 de companii de diferite marimi si din diferite industrii, atat romanesti, cat si multinationale.