Lupul de pe Wall Street fata cu mioarele de pe Dambovita. Pe cand Bernie Madoff?
lupul de pe wall streetjordan belfortponzimadoffescroci
La inceputul anilor '90, vestea venirii lui Michael Jackson in Romania a bucurat si isterizat - pe langa admiratorii mai potoliti ai "megastarului" - sosii, imitatori si tone de fatuci care, poate ca, acum, nu-si inteleg copiii cand alearga spre platanele lui Armin van Buuren.
In prima zi a acestei saptamani, o stire despre un alt fel de... vedeta a facut senzatie, cel putin printre cine este interesat sa faca bani usor si repede: adevaratul... lup de pe Wall Street, pe numele lui omenesc Jordan Belfort, vine (si) in Romania, pe 18 noiembrie.
Foarte multii spectatori care au vazut filmul lui Martin Scorsese, "The Wolf of Wall Street", stiu despre cine este vorba.
Ar fi bine sa stie, totusi, si alte nume, cum ar fi John Law, Charles Ponzi, Kenneth Lay si Bernard Madoff, cu toate ca despre ei, inca nu au fost facute filme atat de spumoase precum "Lupul de pe Wall Street".
In anuntul referitor la venirea lui Belfort in Romania, se spune ca este unul dintre cei mai controversati brokeri ai Americii si ca va sustine o conferinta in cadrul careia va dezvalui... secretele din spatele succesului sau si metoda proprie de vanzari, numita Straight Line Persuasion.
Tocmai pentru ca filmul lui Scorsese este spumos, pentru ca, in el curg toate placerile si excesele lumesti, pentru ca insista pe ideea ca "lupul" castiga un milion de dolari pe saptamana, orice spectator pus pe capatuiala tinde sa nu retina ca individul nu era vreun geniu al finatelor, ci un escroc care, in cele din urma, infunda, chiar daca nu pentru mult timp, puscaria (patru ani de inchisoare pentru frauda, spalare de bani si pentru manipularea bursei, din care a executat numai 22 de luni).
Dupa care, asa cum ii sta bine oricarei controversate figuri americane, a incercat si se pare ca a reusit sa-si spele pacatele, culmea tot intr-o baie de dolari, spovedindu-se public, in doua carti si-ntr-o ecranizare aducatoare de multi bani.
Dupa ce a castigat aproape doua milioane de dolari din acestea, Belfort mai aduna 24.000 de USD din discursurile in care-si povesteste experientele si ce a invatat din ele si cum pot fi evitate greselile facute.
Cumintel ca oile pe care le-a escrocat, lupul sustine acum ca "nu poti schimba ce ai facut, poti doar sa inveti din greselile tale si sa incerci sa fii un om mai bun".
"Nu spun ca sunt Gandhi sau ca am gasit leacul pentru tristetea sau insecuritatea mea, dar incerc din greu, zi de zi, sa devin un om mai bun", se destainuia Belfort, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Daca este vreun castig in faptul ca personajul este in libertate si mai si face bani buni, este ca, din ei, Belfort mai plateste din datoriile de 110 milioane de dolari pe care le are catre pagubitii sai.
Pagubiti care nu erau pacaliti in totalitate de Belfort, de asa-zisa ascutime a caninilor sai, ci mai degraba de propria lor lacomie de oi tanjind dupa sare.
Asadar, coltii lupului de pe Wall Street vor putea fi vazuti si de catre mioarele din Romania. Pe cand sa-i astepte si pe ceilalti membri ai haitei, pe Bernie Madoff (noroc ca asta are de ispasit vreo 150 de ani de inchisoare) pe vreo clona, sau o holograma a lui Ponzi, cu discursuri la fel de... moralizatoare?