Editorial: Cum sa obtii o marire de salariu
sfaturimarire salarialastrategieresurse umaneangajareinterviu jobrelatia sef-angajat
Vine o vreme in care simti ca meriti o marire de salariu. Muncesti mult, te dedici firmei si seful e multumit de tine. Cu toate acestea, nu aduce in discutie nicio crestere a fluturasului lunar. De ce? Stii si tu. Nimeni n-o sa te roage sa-ti dea un salariu mai mare. Daca esti impacat cu remunerarea actuala, patronul o sa taca malc. De obicei, negocierile salariale sunt relativ incomode si absolut intimidante. Dar discutia privind marirea ta de salariu nu trebuie sa fie un eveniment marcat de anxietate, mai ales daca urmezi strategia formulata in articolul nostru. Pentru o mai buna pozitionare, acest material ofera atat sfaturi pe termen scurt, cat si pe termen lung. Motto-ul pe care-l veti respecta cand cereti o marire salariala este simplu: Stres minim, Profesionalism maxim.
Inainte de a trece la fapte, iti amintim ca elementul principal se numeste SINCRONIZARE. Aceasta se refera la distanta dintre momentul in care faci propunerea si cel in care primesti marirea propriu-zisa. Trebuie sa "prinzi" momentul in care o marire de salariu poate fi validata de sef. Care e situatia economica a firmei? Isi permite sa-ti ofere un salariu mai mare? Cand e cel mai bine sa ceri aceasta promovare salariala?
Cererea ta trebuie sa se incadreze in politica firmei, altfel nu vei primi nimic. Aceasta trebuie sa se gaseasca intr-un moment financiar optim, chiar "pe plus". Nu in ultimul rand, poti sa ceri o marire de salariu daca tocmai ai inregistrat un succes major, care contribuie la bunastarea companiei.
Sa nu uitam un aspect. La modul general, daca iti faci treaba bine, seful are de gand sa-ti ofere o marire de salariu. In buzunarul lui sta o oferta pentru tine. Totusi, faptul ca te descurci la munca nu mai este suficient. Trebuie sa fii mai performant, sa nu-ti fie teama si sa-ti poti atinge tintele profesionale si salariale.
SFATURI PENTRU OBTINEREA UNEI MARIRI DE SALARIU-TERMEN SCURT
1. Dezvolta un plan. Stabileste o intalnire. Nu intra nepregatit pe usa biroului sefului, pentru a-i cere o marire de salariu. Urmeaza o strategie-scrie pe hartie ce vei spune. Nu e o rusine. E-n joc viitorul tau.
2. Fii constient de valoarea ta. Vorbeste cu o persoana care lucreaza in Resurse Umane si cere-i informatii despre cum si cat sunt platiti cei care au un job similar cu al tau. Astfel vei sti cat poti sa intinzi "plapuma".
3. Ramai realist. Chiar daca esti o vedeta, chiar daca ai inceput de jos, majoritatea angajatorilor nu-ti vor oferi o crestere de la minim-minim la maxim-maxim. Nici nu-ti vor plati un salariu dincolo de limitele stabilite. Angajatorii traduc maririle de salariu in procente.
4. Concentreaza-te asupra lucrurilor pe care le meriti, nu asupra celor de care ai nevoie. Pe sef nu-l intereseaza problemele tale personale. Intreaba-te de ce meriti o crestere salariala-cum ai adus valoare departamentului in care activezi, cum te pui in evidenta.
5. Gandeste-te serios la contributii si impliniri profesionale. Trateaza aceasta intalnire ca pe un interviu de angajare. Pentru a primi o marire de salariu, trebuie sa demonstrezi toate contributiile pe care le-ai adus in cadrul firmei. Vino insotit de dovezi materiale. Fa o lista cu toate reusitele tale in firma, pana in acel moment.
6. Ramai loial departamentului si organizatiei din care faci parte. Demonstreaza-i sefului ca esti implicat in noi proiecte, ca te perfectionezi, ca dai un plus de valoare firmei.
7. Fii flexibil si deschis in fata altor oferte. Nu merge la o intalnire privind marirea ta de salariu cu gandul unui ULTIMATUM-decat daca esti pregatit sa suporti consecintele-asteapta-te la compromisuri.
8. Axeaza-te pe viitor. Spune-i sefului cum o sa-l ajuti pe viitor, cum o sa sustii departamentul si organizatia din care faci parte.
9. Incearca sa te pui in locul lui. Exista numerosi factori care vor influenta decizia de marire sau stagnare a salariului tau. E politica de companie.
10. Tine la strategia ta, dar lasa-l pe sef sa preia conducerea in discutie. Lasa-le pe el sa faca prima oferta salariala. Mediteaza asupra ei. Ramane asa sau plusezi?
11. Dupa intalnire, scrie un memo, privind valoarea ta, realizarile si trimite-l sefului sub forma de documentatie.
SFATURI PENTRU OBTINEREA UNEI MARIRI DE SALARIU-TERMEN LUNG
1. Stabileste bazele colaborarii cu seful tau. Nu te da cu nasul pe sus. Nu te crede buricul pamantului. Nu esti sclav si nici el un cotropitor. E o relatie sef-angajat. Pentru moment. Intreaba-l pe sef cum te poti "upgrada", cum poti sa devii mai bun. Criticile sunt constructive, te ajuta sa nu-ti luxezi piciorul de doua ori in acelasi loc. Daca o persoana nu iti spune unde ai gresit, inseamna ca nu-i pasa de tine.
2. Fa-te remarcat in firma. Sa nu crezi ca toata lumea stie cat valorezi. Construieste-ti un brand, o reputatie.
3. Gaseste-ti un mentor, pe langa care sa stai. E de preferat sa-l si admiri. Cere-i sfaturi.
4. Incearca sa ai cat mai multe realizari!
Ganduri de final
In multe cazuri, obtinerea maririi de salariu va necesita timp si gandire. Intalnirile care privesc aceste cresteri salariale au in componenta lor elemente specifice interviurilor pentru angajare (vorbim despre contributii si impliniri), plus negocieri de salariu. Pregateste-te temeinic.
Succes!