Editorial Adrian Popa: Ce n-ar da japonezii sa traiasca in Romania
japonezicutremur japoniaromaniastratfornatoue
Loviti de un cutremur naprasnic pe 11 martie, urmat apoi de un tsunami devastator, care le-au distrus nordul tarii, japonezii nu sunt resemnati si nici nu vor ajunge sa fie asa vreodata. Vor incepe meticulos sa construiasca, strazi, porturi, cladiri, infrastructura energetica si fabrici.
Nu este prima data cand mama natura le este potrivnica. Suprafete intinse din tara au mai fost in ruine si in trecut, zguduite de seisme. Scriu aceste randuri la cateva ore dupa ce un nou cutremur puternic, de 7,1 grade pe scara Richter, a lovit tara. Totusi, Japonia este a treia cea mai puternica economie a lumii (multa vreme a doua), o rotita fara de care economia mondiala se gripeaza. In ciuda faptului ca nu are resurse naturale. In ciuda faptului ca are o populatie imbatranita. In ciuda faptului ca este o tara mica.
Pe de alta parte, Romania este (sau a fost) una din cele mai primitoare si bogate tari din Europa. Clima numai buna pentru agricultura, petrol, aur, potential turistic, pozitie strategica la Marea Neagra. Oare de prosti isi facusera in antichitate grecii cetati pe litoralul romanesc, care erau centre comerciale infloritoare? Romaniei ii lipseste un singur lucru: o natiune care sa o administreze. Am spus sa o administreze si nu sa o conduca cu gandul fiecare la buzunarul, contul propriu. Pentru ca romanii pot fi numiti popor, natie, orice, dar nu o natiune. Cioran a fost aspru criticat cand a zis asta, dar avea dreptate.
Ma gandesc deseori ce ar fi Romania azi daca aici ar locui japonezi sau germani... sau o natiune cu mentalitatea acestora. Singurul raspuns care imi vine in minte este: o putere! O putere cel putin regionala, daca nu europeana. Unii o sa gaseasca scuza: nu am putut sa ne dezvoltam pentru ca am avut mereu cand bocancul turc, cand pe cel ungar, cand pe cel rus pe cap. Daca ne amintim putina istorie, vom vedea ca este vina (numai a) noastra faptul ca am ajuns sa fim bataia de joc a tuturor. Pe cand ungurii erau un regat bine inchegat, noi eram inca impartiti in cnezate si voievodate. De ce? Pentru ca niciodata nu am fost uniti, ne-a lipsit sentimentul de apartanenta la o natiune. Si uite asa, mereu divizati, am ajuns sa fim cotropiti de toti.
Va redau mai jos un un rezumat pe care l-am facut dupa o analiza despre Romania scrisa de George Friedman, seful agentiei private de informatii STRATFOR, care surpinde cateva realitati crude in ceea ce ne priveste.
George Friedman, STRATFOR: "Romania e si azi locul in care marile imperii se ciocnesc"
Ca si natiune, Romania are asteptari modeste, temperate de trecutul sau, scria anul trecut Dr. George Friedman, seful agentiei private de informatii STRATFOR. Romania este locul in care si astazi marile imperii se ciocnesc. Problema acestei tari este ca lumii ii pasa de ea, datorita sau din cauza pozitionarii sale geografice, sugereaza Friedman. Ultimul exemplu este Razboiul Rece.
Astazi lucrurile par mai simple pentru tara noastra, deoarece are impresia ca se poate refugia in bratele Vestului. Insa nu este chiar asa. Istoria nu-i da pace Romaniei. Muntii Carpati, care ar fi trebuit sa ajute la protejarea teritoriului tarii, in fapt, au dus la divizarea acesteia de-a lungul timpului, in Moldova, Transilvania si Muntenia, scrie Friedman. "Romania este o tara divizata de geografia sa, aceasta e tragedia", explica liderul STRATFOR. Niciunul dintre cele trei teritorii nu a fost si nici nu este usor de aparat. Romania a fost o natiune o perioada lunga de timp dar niciodata una unita. Nici nu a avut sansa. A trecut de la monarhie la extremism de dreapta si apoi la comunism, dupa victoria bolsevica din al Doilea Razboi Mondial. Friedman noteaza ca in perioada comunista nimic nu a functionat mai bine in Romania ca fosta Securitate, care a impus un regim opresiv ce a facut imposibila evolutia pe plan individual a cetatenilor.
"Dupa ’90 Romania a cautat un nou gardian care sa-i spuna ce sa faca"
Romania a iesit din cei 70 de ani de framantari politice, visand la lucruri simple si fara iluzia ca acestea vor veni usor. Romanii si-au dorit sa devina europeni si au reusit partial asta odata cu intrarea in UE si NATO, pentru ca a fi roman era mult prea periculos, noteaza Friedman. Au crezut de asemenea, gresit, ca structurile vestice se vor ocupa de economia tarii, lucru care nu s-a intamplat si acum cetatenii sunt deziluzionati de proasta administrare a statului de catre guvernele locale. Romania este ca un puscarias care dupa 50 de ani de inchisoare a devenit institutionalizat si nu mai stie cum e sa traiesti afara, fara a avea pe cineva care sa te controleze. Caruia sa ii ceri voie si sa mergi sa faci pana si treaba mica, as adauga eu. Dupa 1989, cand a scapat de comunism, Romania a cautat un nou gardian care sa-i spuna ce sa faca. A gasit doi: UE si NATO. Tara a crezut ca NATO ii va asigura securitatea iar UE bunastarea. Romanian uita insa ca Germania nu are o armata propriu-zisa (pentru ca nu are voie sa aiba) si ca in NATO un singur membru poate bloca orice misiune. De asemenea, organizatia este macinata de divergente.
In ceea ce priveste UE, aici exista o tensiune de nedescris in sistem. Germania s-a saturat sa fie "locomotiva Europei", care salveaza "fratii" mai mici falimentari. Mai mult, statul vestic este al doilea mare exportator al lumii, care ii sufoca pe exportatorii mai mici din jurul sau. In 2007, Romania a exportat bunuri in valoare de 40 de miliarde de dolari si a importat marfuri in valoare de 70 de miliarde de dolari. Situatia nu s-a imbunatatit nici in 2009. Raportul a fost tot negativ: 40 de miliarde vs. 54 de miliarde. In aceste conditii, tara noastra nu isi poate folosi cel mai mare atu: forta de munca calificata si care cere salarii mai mici ca in vest.
Friedman spune ca Romania ar trebui sa fie o tara dominata de micii antreprenori. Legislatia nu le permite insa acestora sa se dezvolte iar economia este sufocata de o piata neagra si coruptia pe care autoritatile sunt incapabile sa o combata. Sau nu doresc, as zice eu.
Friedman concluzioneaza ca este dificil pentru cineva din afara sa vada adevaratele beneficii aduse Romaniei de apartenenta la UE si NATO.