Dragostea ca o autostrada romaneasca
dragostevalentine's dayziua indragostitilordragobetecomerciantivanzari
In acest an, a venit randul sambetei sa primeasca Valentine's Day, numai bine pentru specularea acestei sarbatori importate, devenita importanta.
Orice comerciant, in frunte cu cei de flori si de dulciuri, incearca sa-si asocieze produsele cu Ziua indragostitilor.
Nici painea calda, nici carburantii nu se vand atat de bine, desi nu ar fi de mirare sa apara painea cu inimioare, litrul de benzina cu parfum de roze si cel de motorina cu aroma de iasomie.
Tot de Valentine's Day, se lanseaza filme cu… tematica amoroasa. Anul acesta inteleg ca a fost "omor", la "Fifty Shades of Grey", pelicula care, pana si pe IMDB, site-ul de pareri si note date de gura lumii sloboda, are, cel putin deocamdata, un delicios 3,8 din 10.
De asemenea, aproape 30.000 de romani aveau in program, intre 13 si 15 februarie, minivacante, in tara si in strainatate, urmand sa cheltuiasca aproape doua milioane de euro.
E bine ca se face comert, e bine ca vanzarile cresc, ca statul isi umple buzunarele cu TVA, caci aproape orice cadou (fiscalizat) ai cumpara, un sfert din cat costa i-l... daruiesti statului, din care si acesta, la randu-i, ar trebui sa ne daruiasca noua, tuturor, cate ceva, desi Romania este la ani lumina distanta de a se face… Rai.
Partea proasta este ca majoritatea produselor cumparate, in aceste zile, spre rapida cadoriseala, sunt importate, la fel ca si sarbatoarea.
Unii sunt revoltati de aceste importuri, mai ales ca exista echivalente neaose, dar nu la fel de lucioase.
Romania a importat Valentine's Day, a importat Halloween (care, totusi, nu se vinde atat de bine) a importat Black Friday, Pink Monday.
Acum, ne laudam ca, intre ianuarie si decembrie 2014, excedentul nostru comercial de produse agroalimentare s-a majorat cu 80%, la 541 de milioane de euro.
Pentru italieni, Sfantul Valentin este o sarbatoare interna, pe care au stiut sa o vanda si local si sa si o exporte, exploatand inclusiv mitul Julietei.
Asa se face ca, in fiecare an, Clubul Julietei acorda un premiu pentru cele mai frumoase scrisori primite de autoritatile veroneze din toata lumea.
Daca s-ar face statistica sarbatori importate-sarbatori exportate de Romania deficitul ar fi urias. Insa, avem, oare, ce exporta? Plugusorul, sorcova, Dragobetele, mucenicii (ca produs culinar), martisorul, babele, mosii, calusul, Dragaica? S-ar vinde? Poate ca da, daca cineva ar sti sa le ambaleze in panglicile pe cat de lucitoare pe atat de efemere ale Valentine's Day.
Dincolo de asta, ce fel de dragoste este aia aratata, manifestata - cel putin teoretic - o data pe an?
Valentine's Day este ca un sens giratoriu: incetinesti, intri lucid, te lasi leganat de dulci ameteli si, de cele mai multe ori, iesi intr-o fundatura.
Cea mai scurta cale spre inima cuiva nu se afla la capatul unei tulpini, unei duzini sau al unui miliard de fire de trandafiri, sub capacul cutiilor cu bomboane, sub staniolul tabletelor cu putina cacao si mult lapte sau la capat de elastic de tanga.
De fapt, in dragostea adevarata (aia care presupune multa suferinta si, prin urmare, putini sunt cei care sunt dispusi sa o traiasca) - nu in crosetarea de moment a unor interese comune - nu exista scurtaturi, nu-ti faci… shortcut-uri ca pe desk-top.
Dragostea este cam ca o autostrada romaneasca pe care se taie panglici si se desfac sampanii din 50 in 50 de kilometri, la un moment dat, ai impresia ca a fost terminata, dar, de fapt, este atat de subreda, incat, in fiecare zi, este ceva de facut.
Trebuie sa o intretii, sa cureti resturile accidentelor, sa o repari, sa o dregi, sa o peticesti. Mai astupi o groapa sau torni o banda intreaga, o inchizi pentru deszapezire, se mai rupe un parapet, se subrezeste un stalp, mai crapa o imbinare si, cand crezi ca ai terminat treaba, o iei de la capat...