De ce sa nu trageti in miliardari
miliardaribanibogatasibill gatesserghei brinlarry page
Stiati cati miliardari existau, in intreaga lume, in luna martie a acestui an? Nu mai putin de 1.645. Cel putin asa arata un studiu al organizatiei caritabile Oxfam.
Conform acesteia, in ultimii cinci ani, numarul miliardarilor lumii a sporit cu mai mult de 50%, ajungand la 1.645, fata de "numai" 793, in luna martie a anului 2009.
De asemenea, in ultimul an, averea celor mai bogate 85 de persoane a crescut cu 668 de milioane de dolari pe... zi, adica 500.000 de dolari pe minut.
Oxfam sustine ca, la inceputul acestui an, averea celor mai bogati 85 de oameni echivala cu cea detinuta de jumatate dintre cei mai saraci oameni din intreaga lume.
In consecinta, Oxfam avertizeaza ca inegalitatea veniturilor a scapat de sub control (de parca, pana acum, ii tinea cineva haturile!) - transmite CNBC - si ca, in timp ce bogatii si-au revenit rapid de pe urma crizei financiare, beneficiile cresterii economice nu sunt impartite cu majoritatea populatiei.
Organizatia este de parere ca taxarea cu 1,5% a averilor mai mari de un miliard de dolari ar aduce 74 de miliarde de dolari pe an, bani de ajuns pentru a trimite la scoala fiecare copil de pe planeta si a asigura servicii medicale in cele mai sarace tari ale lumii.
Asadar, se pare ca... haiducia ar fi secretul eliminarii inegalitatilor: sa iei de la bogati si sa dai la saraci. Are sens, nu, cel putin aparent?
Unii oameni au devenit miliardari prin simplul fapt ca s-au trezit cu posterioarele peste niste resurse de care are nevoie intreaga planeta. Norocul lor!
Altii, cum sunt Bill Gates, Serghei Brin si Larry Page, Dieter Schwarz, Michele Ferrero, Dietrich Mateschitz, Amancio Ortega, au devenit miliardari pentru ca au avut o idee foarte buna, care nu a mers. Au mai avut si altele care nu au mers, dar nu au renuntat.
Au continuat sa riste, sa lupte, sa munceasca si, cum este firesc, au cules roadele acestor eforturi.
Pe parcursul carora si dupa ce ei insisi au cules roadele, si statele lor de origine si, ulterior, sutele de state unde si-au extins afacerile au cules taxe si impozite, inclusiv pe profituri.
Au mai cules TVA din produsele vandute de acestia. Au mai cules contributii, taxe si impozite, platite de milioanele de persoane carora afacerile acestor miliardari le-au creat locuri de munca.
In afara de asta, niciunul dintre cei mentionati nu a fost atat de strans la punga incat sa nu doneze bani catre opere de caritate sau sa nu faca sponsorizari sau sa ofere burse.
Cu toate acestea, bogatii, miliardarii - evident, cei ajunsi la acest statut pe cai cat se poate de cinstite - se pare ca sunt priviti de parca averile le-ar fi picat din cer.
Nu le-au picat catusi de putin din cer, ci exact din buzunarele noastre, ale tuturor. Fiecare dintre noi, chiar si cei care se uita cu sila la "acesti bogatasi" si sunt scarbiti de inegalitate, i-am imbogatit.
Calculatoarele ne sunt dependente de sistemele lor de operare si multe afaceri depind de sistemele lor de reclame online.
Lumea cumpara alimente (de multe ori, peste nevoile imediate) din magazinele lor, se indoapa, zilnic, cu dulciurile lor, le bea "sucul" de parca ar fi nectarul zeilor, sare cu banu' la tot mai des aparutele colectii de haine... ca sa nu mai vorbim ca, uneori, toate acestea sunt cumparate cu ajutorul unor banci, la randul lor, tot mai hulite, care au instalat POS-uri si bancomate la comercianti, care au emis carduri de debit si de credit...