Cum va evolua bursa in 2014?
bursa 2014evolutie bvbpredictiipreviziunipiata de capital
Nu conteaza ca este sfarsit sau inceput de an, dar toata lumea se intrece in predictii, de cele mai multe ori, optimiste, care, de la fel de multe ori, sunt contrazise de realitate.
Cum va evolua piata galosilor in 2014? Cat de tare sau moale va fi guma de mestecat? Cat de tari sau cat de moi vor fi cliseele de mestecat?
Cate suluri de hartie igienica se vor desfasura in toatele? Cate sardine vor fi pescuite? Cate ace vor coase cate perechi de izmene? Ce aliante politice se vor rupe? Caror aliante politice li se va rupe? Ce aliante politice vor fi carpite?
Cate capace de canal se vor sparge? Cata sampanie, cat coniac, cat whisky, cata bere, cata apa se va bea? Cate tigari si tigarete se vor fuma?
Cum va arata piata imobiliara, cum va evolua cursul de schimb si, inevitabil, ce se va intampla pe pietele de capital?
In general, un anumit eveniment - ca este catastrofa sau nu - are implicatii mai mult, mai putin sau deloc banuite pentru diferite domenii de activitate.
Nu este totul atat de simplu ca, daca este an cu turneu final de campionat mondial de fotbal sau an cu Jocuri Olimpice, vanzarile de echipament sportiv cresc.
Cert este ca, in ciuda reciclarii, rezervele de orice ale Terrei se imputineaza. Cum altfel sa tot creasca economii si incasari? Paiul este exact acelasi, iar cei carora trebuie sa fie impartit din ce in ce mai multe miliarde.
Pe de alta parte, exista loc pentru inovatie. Nu mai ajunge paiul, atunci, gasim intrebuintari noi pentru frunza taiata la caini, de exemplu.
In cazul pietelor de capital, cine se astepta, imediat dupa prabusirea Lehman Brothers la o revenire care, chiar daca nu imediata, a dus la noi maxime, desi economia nu arata ca in anii de "boom"?
Bursele au atins noi maxime, in ciuda a ceea ce se cheama fundamente, in ciuda faptului ca, la anumite intervale de timp, Congresul SUA este indemnat sa ridice tot mai sus... tavanul sandramalei de indatorare.
Cate dintre statele greu indatorate suveran, de ani de zile cu peste 100% din produsele lor interne brute au platit cat din aceste datorii? Macar s-au oprit din indatorare?
Intamplator, imi cad ochii pe un numar de acum cativa ani al unei publicatii economice in care scrie mare ca plafonul de indatorare al Romaniei se apropie de un nivel periculos...
Intr-una dintre ultimele sale interventii in calitate de sef al Rezervei Federale, Ben Bernanke anunta posibilitatea temperarii cumpararilor de active financiare, iar bursele s-au speriat.
La relativ scurt timp de la enuntarea posibilitatii, a fost anuntata oficial restrangerea programului, dar bursele au interpretat-o, de data asta, ca pe o stire pozitiva... e drept, in combinatie cu date fundamentale bune din economie, dar cam asta era si conditia pusa de Bernanke pentru diminuarea programului...
La noi, desi anul 2013 a fost unul dintre cei mai buni in ceea ce priveste randamentele investitiilor, tot el a consemnat iesirea din piata a celui mai mare numar de firme de intermediere, adica 11, de la declansarea recesiunii.
Anticipa cineva acest lucru la sfarsitul lui 2012 sau la inceputul lui 2013?
In 2014, se va implini un secol de la declansarea Primului razboi mondial. La sfarsitul lui 1913, inainte de anul in care avea sa inceapa primul conflict armat la scara mondiala, nu prea erau semne care sa indice ca pe pamanteni ii astepta ceva rau, dimpotriva...
Omul este aruncat intre miliarde de variabile. Prin urmare, indiferent de previziuni optimiste sau pesimiste, viitorul este, prin definitie, nesigur.
Sigur este, insa, ca vor exista, in orice domeniu, inclusiv la bursa, vesti bune si vesti proaste, vor fi cresteri, decresteri, evolutii temperate sau lenese. Fiti pregatiti pentru oricare dintre ele! Optimistii cred ca traim in cea mai buna lume, pesimistii se tem ca asa este...