Cum sa faci rost de 2,4 miliarde de lei
cum sa faci rost de baniacciza 7 eurocentireducere caspontacurtea de conturi
In curand, in amestecul chimic al litrului de benzina, va intra un nou compus toxic pentru buzunare: acciza in valoare de 7 centi. Acum cateva luni, cand a anuntat masura, premierul Victor Ponta spunea ca banii obtinuti vor fi alocati pentru construirea de autostrazi.
In schimb, ieri, declara ca, desi nu-si doreste sa impovareze populatia cu o noua taxa, Guvernul nu poate renunta la introducerea accizei pe carburant cat timp nu gaseste o sursa alternativa care sa genereze 2,4 de miliarde de lei pe semestru pentru a acoperi reducerea CAS la angajator.
Ponta a aratat ca i-ar placea nu numai sa scada toate taxele, ci chiar le-ar face zero pe toate.
"Problema este de unde luam banii. Ca de undeva trebuie sa-i luam, daca dorim sa avem in continuare scoli, spitale, armata, politie, daca vrem sa facem autostrazi", a declarat premierul, citat de Agerpres.
Prim-ministrul a mai spus ca el nu taie pensiile si salariile si nici nu mareste TVA, cum au facut fostii guvernanti.
Pana la urma, mai conteaza cum ia statul bani de la contribuabili? Unii reduc pensiile si le taie salariile angajatilor din aparatul de stat, altii ii pun si pe bugetari si pe angajatii "la patron" si pe pensionari sa plateasca preturi mai mari pentru orice.
Ca primeste mai putini bani in fiecare luna sau ca primeste acelasi salariu nominal care poate cumpara mai putine bunuri si servicii care este marea diferenta? Unde este folosul cetateanului?
Tot ieri, Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara ca nu vor mai fi finantate din bani europeni proiecte fara impact in economie, precum frizerii, florarii sau parcuri.
Problema mare a Romaniei este ca, unde sapa sapa locul nu mai sare din pamant norocul, ci risipa.
De la ghivece de flori care cuprind, care imbraca, la propriu, stalpii de inalta electricitate, pana la reasfaltarea si para-asfaltarea unor portiuni de strazi care nu aveau cusur si pana la neadaptarea iluminatului public la anotimpul prezent, banii se toaca mai usor ca frunza la caini.
Premierul intreaba de unde sa faca rost de 2,4 miliarde de lei. Din coaserea sacului.
O alta solutie este legata de constatari mai vechi sau mai noi facute de Curtea de Conturi a Romaniei, dintre care cea mai dura a fost facuta publica, in 2012, chiar de catre presedintele organismului de control al felului in care sunt cheltuiti banii publici: "Din 100 de lei bani publici, 40% dispar pe diferite cai".