Cum sa faci bani de Craciun
cum sa faci banimuncabani de craciunprogram magazineprime craciun
Pana in 2009, cine avea de... prestat pana in buza Craciunului, risca sa nu mai poata face aprovizionarea nici cu "bucatele traditionale" nici cu daruri pentru familie.
Concesia facuta de magazine era sa-i transforme pe cumparatori in noctambuli, dar asta numai pana-n ajunul... Ajunului.
Daca, in noaptea dintre cele doua, se intampla ca sistemele de gestiune ale magazinelor sa inceapa sa sforaie, puteai sa te duci si tu acasa si sa te culci fie pe rafturile aproape goale din camara, fie sub brad, in loc de cadouri.
Vremurile acelea s-au cam dus. Au fost date la o parte de recesiune. Dupa 2009, magazinele nu ne mai inchid usile-n nas. Si-au dat seama ca, de fapt, nu clientii sunt pierzatorii, ci ele insesi.
Si-au dat seama ca nu pe client il refuza, ci pe Grigorescu, Vlaicu, Caragiale, Blaga si Eminescu tipariti pe bancnote de catre Banca Nationala a Romaniei.
Si-au dat seama ca inchid prea devreme usile in fata PIN-urilor care golesc cardurile de salarii, in fata tichetelor cadou, a bonurilor de masa, a primelor de Craciun.
Si-au mai dat seama ca inchid prea devreme portile posibilitatii de a continua sa-si plateasca linistiti ei si angajatii lor propriile rate catre banca, leasing-ul la flota de masini, stocurile de marfa, chiria, amortizarea investitiei.
Iata ca, si in iarna anului 2013, programele de functionare ale mai marilor sau mai micilor magazine continua sa fie orientate spre client ca acul busolei spre Polul Nord.
Unele magazine au anuntat, chiar pana de Craciun, program non-stop sau, de dis-de-dimineata, pana la orele 24.
De asemenea, pe 24 decembrie, unele magazine vor inchide la orele 18.00, 19.00, 21.00 sau chiar 22.00.
Daca, in afara "non-stop-urilor" de cartier, pe 25 decembrie, chiar in prima zi de Craciun, majoritatea magazinelor alimentare va fi inchisa, exista comercianti din alte domenii care au anuntat ca vor lucra, chiar daca dupa un program special, si in prima zi si in cea de-a doua si chiar pe 31 decembrie si 1 ianuarie…
Imbucurator este ca multi dintre angajatii magazinelor sunt tineri si foarte tineri care nu (mai) considera munca o corvoada, care nu mai vad in a lucra imediat inainte sau chiar de Craciun o nenorocire, ci posibilitatea de a castiga mai bine, de a se afirma, de a acumla experienta.
Societatea de consum tinde sa inghita aproape in totalitate, odata cu tonele de bucate si cadouri, tocmai ce era mai important, adica spiritualitatea Craciunului, dar macar asigura bunul mers sau supravietuirea unor locuri de munca.
De asemenea, viata de familie a celor ce muncesc de sarbatori este afectata, dar cu siguranta, managerii au stiut sa imparta sarcinile astfel incat cine munceste de Craciun are liber de Anul nou sau de Paste, iar cine munceste de Paste are liber de Craciun.
Probabil ca semnul cel mai clar ca Romania a iesit din criza va fi atunci cand, in preajma sarbatorilor, marile magazine vor functiona dupa programe mai... umane, exact ca-n cele mai multe dintre statele din vestul Europei in care, in vremuri de pace economica, politica si spirituala, cetatenii prefera sa dedice cat mai mult timp familiei.
Pana atunci, dincolo de sfaturi mai mult sau mai putin nastrusnice de a face (rost de) bani de Craciun, probabil ca solutia cea mai sanatoasa este tot munca...