Companiile romanesti isi intind singure covorul rosu la Londra
listare fp londralistare hidroelectricainvazie romani anglia
Tabloidu-i tabloid, mai ales in tara care a inventat... conceptul. Daca, pana in buza acestui an, ziarele colorate din Marea Britanie prevedeau a la Nostradamus invazia romanilor in Regatul Unit, in 2014, se pare ca nu vin romanii "pe persoana fizica", ci pe persoana juridica.
Si, ce sa vezi, nu vin nici ca sa cerseasca pe strada, nici ca sa suga ajutoarele sociale din inima Albionului, ci sa-l ajute, asa cum o fac multi concetateni care trudesc acolo, sa faca si mai multe lire sterline-n PIB.
Cum? Prin listarea actiunilor unor companii romanesti fix la London Stock Exchange (LSE), unde, anul trecut, au ajuns certificatele echivalente ale actiunilor Romgaz.
Au ajuns frumos, cu premier roman... "de stanga", tinand discursuri de la pupitrul de la care a deschis sedinta de tranzactionare.
Cu acelasi prilej, Xavier Rolet, CEO al LSE, declara ca "Romania are un rol special in inimile noastre" si isi exprima convingerea ca vor urma alte operatiuni similare in cadrul unui parteneriat cu companii romanesti.
Daca nu ar fi reintrat Hidroelectrica in insolventa, atunci, poate ca ar fi fost deja la LSE, dar, oricum, intentia statului roman de a realiza dubla listare, la Bucuresti si la Londra, ramane.
Dar, pana sa treaca Hidroelectrica peste Canalul Manecii, s-ar putea sa i-o ia inainte Fondul Proprietatea (FP), intrucat actionarii acestuia au decis ca este timpul ca actiunea cea mai lichida de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa joace si-n alta liga.
Cumva sa presteze si-n amaratul de campionat intern, dar sa intre macar in grupele Champions League.
Tocmai faptul ca vedeta BVB va ajunge (si) pe meleaguri straine ii ingrijoreaza justificat pe multi investitori si brokeri, intrucat, de cand a fost listat (cu maaare greutate) la BVB, FP a devenit campionul de necontestat al lichiditatii.
Asa ca unii plang dupa el, intrebandu-se bocitorelnic, "FP, cui ne lasi?" Pai, in primul rand, nu pleaca si, in al doilea, ne lasa promiselor listari ale statului.
De ce nu ar lista statul CEC Bank sau de ce nu ar mai face o listare secundara, de exemplu, la Antibiotice Iasi? De ce nu ar incerca listari si antreprenorii din domeniul IT, inexistent la BVB?
Periodic, statisticile romanesti arata cate firme care au capital strain activeaza pe la noi si cate firme care au capital mixt, romano-strain, sunt. Olandezi, austrieci, francezi, greci, italieni nu au stat cu mainile-n san la ei in tara, ci au riscat si au venit sa intreprinda (si) la noi.
Cate firme au infiintat romanii in strainatate? Cate companii romanesti au filiale in afara granitelor, neluand in calcul surata Republica Moldova? Asa ca macar prin intermediul actiunilor unor companii originare din Romania sa existam in strainatate.
Daca, din anii ’90 si pana de curand, a functionat nefericitul slogan "nu ne vindem tara", in anii 2013 si 2014, se poate spune ca, atat statul cat si romanii intreprinzatori au reusit sa exporte cu succes bucatele din ea.
In conditiile in care majoritatii romanilor putin le pasa de companiile lor si de resursele lor, macar strainii (orice o mai fi semnificand acest termen in epoca globalizarii) vor fi bucurosi ca pot fi investi, prin intermediul FP, in petrol si gaze, in producerea si distribuirea de energie electrica, in banci si in infrastructura din Romania.
Companiile noastre nu sunt inca atat de importante pentru David Cameron incat sa le intinda covorul rosu, dar nu-i nimic, iata ca au curajul sa si-l intinda singure...