Codul fiscal, Dumnezeu si economia Romaniei. O parabola din care avem ce invata
codul fiscalproiectulcodpontarelaxare fiscalamasuriiohannis
Historia est magistra vitae sau, mai pe romaneste, istoria este indrumatoarea vietii. Daca nu invatam nimic din trecut, l-am trait degeaba. Si, mai mult, daca nu citim trecutul si nu invatam din el, inseamna ca si altii, inaintea noastra, au trait degeaba.
Recent, Codul fiscal care ar fi trebuit finalizat inca de anul trecut, promite niste masuri noi, o avalansa, de fapt, de modificari pe care consultantii fiscali le-au numit "revolutionare", fara sa uite sa atraga insa atentia ca acestea ar trebui aplicate asa cum au fost prezentate si pe termen lung.
Un trecut recent trebuie sa ne aminteasca insa de masuri aplicate care nu au fost sustinute. Economia Romaniei nu este la nivelul unei economii puternice care sa isi permita brusc sa ii ofere cetateanului niste facilitati si sa mareasca astfel semnificativ deficitul bugetar.
Orice anulare de taxa sau impozit trebuie sa poata fi sustinuta. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis recent romanilor sa nu isi puna sperantele ca taxele se vor reduce prea curand. Acesta si-a exprimat neincrederea legata de faptul ca Executivul, care a propus aceste masuri, poate sa le si sustina, conform digi24.ro.
In replica, premierul Victor Ponta a precizat ca "Doar Dumnezeu ar putea face o forma perfecta a Codului Fiscal", mentionand totodata, potrivit aceleiasi surse, ca Guvernul si-ar putea angaja raspunderea daca parlamentarii blocheaza proiectul, informeaza digi24.ro
As vrea sa stiu insa, ca cetatean de rand, in ce fel, peste trei, cinci sau zece ani acelasi Executiv isi va asuma raspunderea fata de mine, ca individ care locuieste in aceeasi tara, in cazul in care economia se va apropia de un punct critic.
Recent, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca propunerea de Cod fiscal este un lucru interesant ca exercitiu teoretic, dar nu si ca exercitiu practic. Totodata, informeaza digi24.ro, presedintele a mai spus ca proiectul da bine la imaginea guvernului si ca, pe ansamblu, toate propunerile sunt luate din programele PNL sau ale sale.
"Pe ansamblu, toate propunerile sunt luate din programele PNL sau ale mele. E foarte frumos sa spui electoratului: Nu mai platiti impozite, benzina. Dar apare o problema in buget, inseamna ca nu mai finantezi scolile, spitalele. Aceste lucuri trebuie facute dupa analize serioase, nu intr-o luna”, a declarat Iohannis, intrebat daca este fezabila propunerea Guvernului privind modificarea Codului Fiscal, noteaza digi24.ro.
De asemenea, presedintele si-a exprimat nemultumirea referitoare la decizia unilaterala a guvernului de a renunta la acordul cu FMI.
Sa nu uitam ca ani de zile acest Cod a fost tergiversat, desi mediul de afaceri cerea masuri de relaxare fiscala. Si sa ne intrebam de ce acum Codul fiscal se poate aplica atat de rapid si vine cu un val de masuri extraordinare, cu riscul de a ramane, peste un an, fara finantari de care aceasta tara are nevoie.