Cine n-ar vrea sa fie abonat la un distribuitor de bani?
fondul proprietatealichidarebanibvbactiuni fp
Pe 25 ianuarie, s-au implinit trei ani de cand Fondul Proprietatea (FP) a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), trezind-o din amorteala si retrezind interesul investitorilor, aia care mai erau dupa caderile din 2008 si din 2009.
In toti acesti ani, FP a fost mai mereu pe prima pozitie in clasamentul lichiditatii. Numai in prima zi, pe 25 ianuarie 2011, volumul tranzactionat de actiuni FP a fost de 333,2 milioane.
De multe ori, actiunile FP au asigurat peste 50% din rulajul total al BVB.
Prin urmare, doar din tranzactiile cu aceste titluri, BVB a avut de castigat enorm, cat se poate de la propriu, din comisioane, la fel ca si fosta Comisie Nationala de Valori Mobiliare (care se finanta, conform legislatiei, din ele), intrata, intre timp, in conglomeratul numit Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
In afara de asta, indiferent de care era pretul pe actiune, ca scadea la minimum de 0,3950 de lei sau crestea la maximum la fel de istoric de 0,8680 de lei, volumul tranzactiilor a contribuit la tinerea in viata a multora dintre brokerii care mai exista in piata, neingrosand randurile intermediarilor care au renuntat.
Chiar daca nu asa de bine platiti ca inainte de 2008, angajatii acestora si-au pastrat locurile de munca, au platit taxe, impozite, contributii catre stat.
Totodata, din 2006 si pana in 2012, FP a platit divinde brute pe actiune, cuprinse intre 0,002533334 de lei, in 2006, si 0,04089 de lei, in 2012, la un total de 13.778.392.208 de actiuni.
Statul, care a fost si inca mai este blamat ca a instrainat nu stiu cat la suta din avutia romanilor, tocmai in incercarea de a repara cumva furtul imobilelor facute de comunisti, a incasat direct dividende grase, plus impozit, asa cum este normal, de 16% din cat au primit ceilalti actionari.
Din pacate pentru ei, multi dintre cei care aveau dreptul la despagubiri sub forma de actiuni la FP si-au vandut participatiile, inainte de listare, pe mai nimic, dar nu poti sa condamni pe cineva ajuns la varsta senectutii, caruia statul i-a confiscat o fabrica, o casa, un teren ca nu mai are rabdare...
Cine a avut insa rabdare a avut si de castigat si din cresterea pretului actiunilor si din incasarea de dividende.
Cu toate acestea, la trei ani de la listare, FP si administratorul sau, Franklin Templeton sunt acuzati de unii care, culmea, recunosc toate meritele de mai sus ca nu au facut nici o investitie, ca sunt numai distribuitori de bani si ca se lauda cu faptul ca investitorii straini au platit 1,2 miliarde de euro pe actiunile FP.
Ce anume este rau in toate acestea? Si, mai ales, din nou, cum este posibil ca o persoana care este constienta de existenta unui distribuitor de bani, sa nu vrea sa fie actionar al acestuia?
Unele state arabe la dau fericitilor lor cetateni bani direct. In altele, statul le plateste la fel de fericitilor lor cetateni energia electrica, serviciile medicale, accesul la educatie, practic, totul.
Cumva, prin infiintarea FP, si statul nostru le-a acordat, in primul rand, despagubiri celor de ale caror bunuri a beneficiat abuziv, si, ulterior, prin listarea FP, dreptul altor romani de a participa indirect la companii care extrag sau distribuie bogatii ale subsolului lor, care le transporta energia electrica de la soneria de la intrare, pana in becul din baie, de la priza, pana-n televizor, refrigerator, telefon, computer sau tableta.
Cu exceptia privatizarii in masa, la gramada, din care aproape nimeni nu stia ce sa aleaga, de cate ori le-a dat statul roman prilejul cetatenilor sai sa participe la ceva in favoarea lor?
Spre deosebire de acele state arabe, la noi, sansa nu este gratuita. Statul a dat posibilitatea, cetateanul a ales sa o fructifice sau nu.
Au beneficiat si mai beneficiaza strainii de pe urma actiunilor FP? Da, pentru ca au riscat si le-au cumparat. FP se va mentine sau se va desfiinta dupa ce isi va vinde activele? Sa zicem ca da.
Atunci, cei care "trag un semnal de alarma" si dau ca sigur acest... deznodamant, daca sunt convinsi de asta si i-au convins si pe altii, de ce aleg sa stea sa se uite in loc sa participe, in loc sa fie "abonati" la ceea ce considera ca este nimic mai mult decat un distribuitor de bani?