Cel mai bun servitor si cel mai rau stapan
baniconventie baniheidemarie schwermer
De cate ori are ocazia, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, il citeaza pe unul dintre ilustrii sai profesori care definea banii pe cat de scurt, pe atat de cuprinzator, ca fiind... fictiune cu functiune.
Din Antichitate, populatii intregi au convenit ca unele metale mai mult sau mai putin pretioase vor lua forma de moneda simplificand, astfel, trocul.
Caci trocul nu a disparut. In fiecare zi, orice posesor de bani face un schimb, numai ca banii - sub forma de monede, bancnote sau de cifre curgand prin programe informatice - usureaza foarte mult schimbul.
In loc sa schimbe cinci piei de animale pe o banita de grau, vanzatorul pieilor sau al oricaror alte obiecte le schimba, le preschimba pe acestea in bani.
Ulterior, cu banii obtinuti astfel plateste graul, iar, cu banii pe care-i primeste producatorul graului cumpara, de la seminte si pana la piei de animale.
Faptul ca, in prezent, exista cel putin o persoana, pe numele ei Heidemarie Schwermer care, de 16 ani, se... lauda ca traieste fara bani nu ar trebui sa surprinda foarte tare.
Mai ales ca, la aproape 70 de ani, acum, si 54, cand i-a venit ideea de a trai fara bani, Frau Schwermer intemeiase deja o familie, poate crescuse copii, avusese o slujba de unde sa demisioneze, o casa pe care sa o vanda si timp sa-si faca destui prieteni care sa o gazduiasca dupa aia.
Dupa ce ai realizat toate acestea, iti da mana sa-i indemni pe unii si pe altii, in special pe... corporatisti, sa duca o viata "fara stres si fara sclavia banilor"...
Mai mult, stilul ei de viata a fost subiect de documentar, intitulat "O viata fara bani", film care se afla si care se... vinde pe DVD pentru 20 de dolari americani sau 15 euro, desi website-ul care il comercializeaza spune ca nu doreste ca lipsa banilor sa impiedice pe cineva sa vada documentarul asa ca se poate plati in functie de bugetul fiecaruia, banii obtinuti ajuntand site-ul sa-si acopere cheltuielile cu distribuirea filmului si sa continue sa faca filme care sa ridice semne de intrebare si care sa-i inspire pe spectatori.
Asadar, desi, potrivit celei care este subiectul documentarului, banii si obtinerea lor ne streseaza si ne distrag atentia de la ce este cu adevarat important, iata ca este nevoie si de banii pe care-i accepta Frau Schwermer pentru a calatori si pentru a face multe alte lucruri bune.
In afara de asta, la un moment dat, din punct de vedere fizic, nemtoaica nu va mai fi in stare sa-si schimbe munca pe casa, masa si haine. Ce va face atunci? Altcineva va plati pentru serviciile medicale. Poate statul care colecteaza bani din taxe si impozite...
Documentarul se numeste cam neinspirat "O viata fara bani", inducand ideea ca, intreaga ei viata, eroina principala s-a descurcat fara sa aiba un ban in buzunar.
Mai degraba ar trebui sa se cheme "Un sfert de viata fara bani". Ce reuseste sa faca, la varsta a treia, doamna respectiva nu este nimic mai mult decat o intoarcere intr-un trecut indepartat, este ca o aducere aminte a felului in care decurgeau vietile oamenilor cand, in schimbul unei munci prestate, primeau niste obiecte, putand schimba ce le prisosea pe lucrurile de care aveau nevoie.
Ochi al dracului sau nu, banii nu au facut decat sa simplifice trocul. In rest, probabil ca banii sunt cel mai bun servitor si cel mai rau stapan...