American Sniper contra lui Chuck Norris
american sniperoscarbradley cooperchuck norrisbancuri chuck norris
Atat de rizibile sunt personajele interpretate de Chuck Norris, atat de... greu de atins si de ucis sunt ele, incat au facut din actor un personaj in sine, protagonist al probabil celei mai cunoscute si mai lungi serii de bancuri din lume, cu exceptia celor cu Bula.
Asa se face ca Mister Chuck Norris este singurul pamantean care a reusit sa numere pana la infinit… si asta chiar de doua ori. El este singurul pamantean care a batut cap in cap viteza luminii cu cea a sunetului, timp in care s-a deplasat pe Marte si, de aceea, acolo nu (mai) exista viata.
El este singurul om care: face focul frecand doua cuburi de gheata; face lamai din limonada; poate tranti o usa rotativa; doneaza, in mod regulat sange, dar niciodata pe al lui; poate stranuta fara sa clipeasca; poate arunca un bumerang care sa nu se mai intoarca.
Ei bine, daca vreti sa vedeti un erou de film total opus comicului care a ajuns sa fie Norris, atunci, acesta este Chris Kyle, personajul cu nume real si poveste reala din "American Sniper", creditat ca fiind cel mai eficient tragator de elita din Armata SUA.
Timp de trei saptamani, "Lunetistul american", cu sase nominalizari la Oscar, inclusiv la categoria cel mai bun film al anului, a fost pe primul loc, in clasamentul incasarilor din America de Nord, intrecand asteptarile producatorilor.
Performata financiara a fost obtinuta in conditiile in care, intr-unul dintre week-end-uri, "Lunetistul american" a avut drept rival Super Bowl-ul, adica finala campionatului de fotbal american.
"Lunetistul american" a adus deja cele mai mari incasari, de aproape 249 de milioane de dolari, pentru un film regizat sau in care joaca Clint Eastwood.
"American Sniper" a fost turnat de Clint Eastwood, plecand de la autobiografia lui Chris Kyle, membru al trupelor Navy SEAL, interpretat foarte credibil de Bradley Cooper, nominalizat la Oscar, la categoria cel mai bun actor in rol principal.
Asadar, cu toate puterile sale supranaturale Chuck Norris nu a putut face nimic pentru ca un film necomercial (fara povestiri aberante, cu scenarii din care nu ai ce intelege si invata) sa obtina un urias succes… comercial, de incasari, de vanzari, dar, e drept, pe o tema foarte draga americanilor: eroii reali ai razboaielor reale.
Spre deosebire de Rambo si de colonelul James Bradcock, personajul lui Chuck Norris din "Missing in Action", Chris Kyle are meritul unui nume real si al unor fapte la fel de reale, este un om (d)in carne si oase si care - in ciuda framantarilor, in ciuda mustrarilor de constinta - nu ezita prea mult sa trimita pe lumea cealalta adversari pe masura sa, dar si femei si copii...
Michelle Obama (care a vazut "American Sniper", in avion) considera ca, desi personajul principal este privit fie ca un erou al luptei pentru democratie, fie intruchiparea unei apologii a razboiului din Irak, Clint Eastwood a reusit sa faca "un portret complex si emotionant al unui veteran de razboi si al familiei sale".
In afara de asta, filmul arata o lume in care moartea iti poate sari in orice moment in certificatul de deces, in care militarii isi incordeaza toate simturile si muschii, in care, pentru a scapa cu viata, mizeaza, pe cat este posibil, pe adrenalina, pe "armura", pe tehnica de lupta si pe compatriotii care poarta aceeasi uniforma.
In schimb, acasa, acolo unde veteranii se intorc, de cele mai multe ori, numai partial intregi la minte si la trup; acasa, unde revin la sotii si copii, simturile lor se relaxeaza; acasa, unde isi sorb tacticosi berea Miller Lite; acasa, unde revin la blugi si tricou… nu inseamna ca au scapat…
In afara de asta, "American Sniper", ca orice film "de razboi" in care personajul principal nu cade mereu in picioare, nu ramane vreodata fara munitie, nu este atins nici macar cu un fir de nisip, ii aduce cu picioarele pe pamant pe cei care se bucura de inceperea unui razboi la care vor sa participe, crezand ca o confruntare armata nu difera prea mult de jocul pe calculator, unde ai mai multe vieti, iar, dupa ce ti-o pierzi pe ultima, te ridici de pe scaunul care a luat forma fesierilor si te duci pana la baie sau mai impusti o bere, o cola si o felie de pizza, constatand cu mare surprindere ca s-a facut seara, dupa care, incepi un nou joc…
Dincolo de controverse, "American Sniper" are meritul de a spune ca, in orice razboi real, de foarte putine ori, viata sau… moartea iti mai da o sansa... Asta daca, desigur, nu-ti sare in ajutor...Chuck Norris...