Un aditiv alimentar periculos, pe care il consumam zilnic, va fi interzis in UE
dioxid de titanaditivi alimentarisiguranta alimentara
Uniunea Europeana a anuntat ca va interzice utilizarea dioxidului de titan (E 171) ca aditiv alimentar, incepand de anul viitor. Se pare ca acest aditiv este intens folosit in industria alimentara, regasindu-se intr-o multime de produse pe care le consumam chiar si zilnic, fara sa fim constienti de pericolul la care ne expunem sanatatea.
Potrivit europenilor, "dioxidul de titan are rol de colorant in mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe si bulionuri".
"Siguranta alimentelor noastre si sanatatea consumatorilor nostri nu sunt negociabile. In prezent, actionam decisiv impreuna cu statele membre, pe baza unor date stiintifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanta chimica utilizata in alimente", a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sanatate si siguranta alimentara.
Decizia UE are la baza un aviz stiintific
Propunerea Comisiei se bazeaza pe un aviz stiintific al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, care a concluzionat ca E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci cand este utilizat ca aditiv alimentar, in special din cauza faptului ca nu pot fi excluse preocuparile legate de genotoxicitate.
Conform anuntului facut de
Uniunea Europeana, masura aceasta va intra in vigoare la inceputul anului 2022, cu exceptia cazului in care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiectie pana la sfarsitul acestui an. Va incepe apoi o perioada de eliminare treptata de 6 luni, dupa care se va aplica o interdictie totala de utilizare in produsele alimentare.
Aditivii alimentari (cunoscuti in limbaj uzual si ca E-uri) reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului, stocarii, sau in timpul altei modificari aplicate unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel sau altul caracteristicile alimentelor, conform
Wikipedia.
Litera "E" simbolizeaza faptul ca aditivul a fost testat minim 6 ani si atestat la nivel european. Numarul care insoteste denumirea aditivului marcheaza ordinea cronologica in care a fost pus in evidenta.
Citeste si: Beneficiile consumului de avocado: 5 motive pentru care nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie