Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente? Ce spun Protectia Consumatorului si ANSVSA?
coronaviruscovid 19sars cov 2ansvsaprotectia consumatorului
Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente? Aceasta este intrebarea care a pus pe jar autoritatile din Romania, dupa ce un studiu realizat de Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti arata ca noul coronavirus REZISTA diferite perioade de timp pe anumite tipuri de suprafete, inclusiv pe ambalaje sau pe felia de paine, deci e transmisibil indirect prin contactul omului cu acestea. Important: Studiul a aratat ca noul coronavirus NU trece de ambalajele alimentelor, deci ele sunt protejate in interior, motiv pentru care trebuie sa fim atenti atunci cand cumparam produse neambalate, pe care ar fi putut pune mana cineva contaminat. Autoritatile au venit cu lamuriri oficiale in urma studiului: ANSVSA si Protectia Consumatorului spun ca nu exista date stiintifice clare care sa confirme studiul despre care am amintit mai sus.
Ce spune Protectia Consumatorului?
Prima autoritate care a clarificat situatia a fost Protectia Consumatorului. Paul Anghel, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, sustine ca ''rezultatele facute publice de Universitatea Bucuresti se contrazic oarecum cu declaratiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), potrivit carora nu exista dovezi ca virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente''.
''Nu exista nicio dovada privind prezenta in alimente a virusului, supravietuirea acestuia in aliment si riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este pozitia oficiala a autoritatilor internationale amintite, care a ramas neschimbata de la inceputul pandemiei pana in prezent'', a mai spus oficialul, care puncteaza faptul ca nu exista dovezi care sa ateste ca un ambalaj contaminat face posibila transmiterea coronavirusului, care are nevoie de o gazda vie pentru a se multiplica.
Citese si: Studiu japonez: Vizierele NU protejeaza impotriva COVID-19. Expert: Nu inlocuiti mastile faciale cu viziere
ANSVSA intervine: ''Nu exista dovezi stiintifice''
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a oferit recent un punct de vedere propriu vizavi de studiul Universitatii din Bucuresti.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) afirma ca nu exista dovezi stiintifice ca alimentele de origine animala (carne, lapte, peste, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimala (legume, fructe, paine, produse de patiserie etc.) sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului. Nu exista informatii disponibile privind prezenta si supravietuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel incat sa fie posibila infectarea oamenilor. S-a demonstrat ca COVID-19 este o boala respiratorie, iar calea principala de transmitere este prin contact de la persoana la persoana si prin contactul direct cu picaturile respiratorii generate atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.
Pana la aceasta data ANSVSA, ca autoritate competenta in domeniul sigurantei alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB si nu detine informatii din a cui initiativa a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru si daca s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate international pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea sigurantei alimentelor in Uniunea Europeana.
Studiul arata ca noul coronavirus poate rezista pana la 180 de minute pe o felie de paine
Va amintim ca studiul in cauza arata faptul ca noul coronavirus ''supravietuieste'' diferite perioade de timp pe suprafete, inclusiv pe feliile de paine. Spre exemplu, studiul arata ca noul coronavirus rezista pana la 180 de minute pe o felie de paine, in cazul in care aceasta este contaminata. De asemenea, poate rezista pana la 4 zile pe sticla.
Totusi, chiar daca studiul ar fi confirmat de toate autoritatile, raman multe semne de intrebare. Spre exemplu, nu se stie daca incarcatura virala de pe aceste produse ar putea fi suficient de mare incat sa provoace infectarea persoanei care consuma produsul. Exista posibilitatea ca oamenii sa se infecteze, sau nu. Dar cel mai bine este ca oamenii sa fie precauti, sa consume produse ambalate si, atunci cand acestea nu sunt ambalate, sa aiba grija de unde le procura, pentru ca, in afara de posibila infectie cu noul coronavirus, exista riscul aparitiei unor probleme digestive, cum ar fi toxiinfectiile alimentare, daca produsele respective au termenul de garantie expirat sau au fost tinute ori preparate in conditii improprii.
Studiul, desi atesta ca acesta ramane pe suprafetele ambalajelor alimentelor, a aratat de asemenea ca NU TRECE de ambalaj, deci, chiar daca ambalajul e contaminat, produsele din interior nu sunt afectate.