Romanii si-au emancipat preferintele culinare: fructele de mare iau locul micilor si sarmalelor
fructe de marecreveticalamaribucatariehoreca
Romanii nostri au prins gustul bucatariei mediteraneene. Sarmalele sunt astazi inlocuite de creveti, in timp ce calamarii si homarii fac deliciul celor ce odinioara se dadeau in vant dupa mititei cu mustar.
Managerii din industria HoReCa vorbesc despre o schimbare a viziunii romanilor asupra mancarii. Oamenii prefera din ce in ce mai mult preparatele pe baza de fructe de mare, recunoscute pentru gustul lor inconfundabil si delicios, intr-o sumedenie de varietati, dar si pentru faptul ca sunt
sanatoase pentru organism.
Mihai Cristian Darmanescu, fondator Alfredo Seafood si director general Bistromar la Timona, spune ca preferatii romanilor au devenit crevetii.
Crevetii au fost cele mai vandute fructe de mare in primul trimestru din 2023, inregistrand o crestere cu peste 30% fata de primele luni din 2022.
Astfel, intocmind un clasament al celor mai vandute fructe de mare, crevetii sunt pe primul loc cu 50% din totalul vanzarilor. Pe locul al doilea regasim scoicile - si dupa ele se dau in vant romanii, urmate de calamari.
“Tendinta de crestere a consumului de creveti, pe care am remarcat-o inca din perioada pandemiei, a accelerat in prima parte din 2023. Rezultatele inregistrate de Alfredo Seafood, la nivelul gamei de fructe de mare, in prima parte a anului, se oglindesc si in piata, unde clasamentul vanzarilor este acelasi, ca ordine.
Cred ca romanii au devenit mult mai atenti cu ceea ce mananca si mult mai bine informati legat de beneficiile alimentelor pentru sanatate, certificarile de calitate, provenienta si chiar modalitatea de prelucrare a produselor.
Crevetii sunt unul dintre cele mai sanatoase alimente, nu doar gustoase, cu un continut mare de vitamine, proteine, acizi grasi si numeroase alte substante nutritive. In plus, romanii au inceput, inca de acum doi ani, sa prepare tot mai des acasa specialitati pe baza de creveti, pentru ca au constatat, in perioada de restrictii, ca sunt mult mai usor de gatit decat se asteptau”, a explicat Mihai Cristian Darmanescu.
Foto: freepik.com