Parintii si statul ar trebui sa fie foarte ingrijorati: 65% dintre copii consuma dulciuri zilnic
consum dulciuri copiiobiceiuri nesanatoasealimentatie nesanatoasamancare nesanatoasa
Faptul ca numarul persoanelor supraponderale este in crestere este observabil cu ochiul liber. Mai rau este ca obiceiurile alimentare nesanatoase le sunt transmise si copiilor. Tot mai multi dintre acestia consuma frecvent sucuri, gustari sarate si produse semipreparate.
In aceste conditii, Asociatia Plan B a anuntat rezultatele unui
sondaj national privind comportamentul alimentar al copiilor.
Pe langa informatiile importante despre obiceiurile si educatia alimentara ale copiilor din Romania, studiul trage un semnal de alarma asupra faptului ca deprinderile alimentare gresite pe care parintii le transmit copiilor reprezinta o urgenta la nivel national din cauza efectelor pe termen lung pe care acestea le au asupra sanatatii celor mici.
Conform datelor furnizate de grupul tinta - parinti cu varste de peste 25 de ani, implicati in alimentatia copiilor lor - comportamentele legate de nutritie in familie nu sunt dintre cele mai sanatoase.
Viata dulce, stare de sanatate amara
Astfel, 65% dintre copiii cu varsta de pana la 14 ani consuma dulciuri zilnic, iar 22% dintre parinti recunosc ca ai lor copii mananca dulciuri de doua-trei ori pe zi, fata de recomandarea de o data sau de doua ori pe saptaman, cat este recomandarea nutritionistilor.
Conform studiului, 43% dintre parinti au recunoscut ca cei mici consuma bauturi carbogazoase o data pe saptamana sau mai des, iar dintre acestia 14% aleg sucuri in locul apei.
De asemenea, 52% dintre respondenti le dau copiilor chips-uri si sticks-uri si 49% mezeluri si crenvursti.
Procente importante sustin ca au aproape mereu in casa dulciuri (41%), produse semipreparate (31%) si bauturi non-alcoolice carbogazoase (19%).
Desi 69% dintre parinti se declara constienti ca obiceiurile lor de consum influenteaza comportamentul alimentar al copilului, doar 35% isi caracterzieaza stilul de viata ca fiind unul mai degraba sanatos.
Prea putine fructe si legume
Studiul semnaleaza si prezenta alimentelor procesate in preferintele romanilor: 52% dintre parinti au spus ca cei mici consuma produse procesate o data pe saptamana sau mai des, iar 12% admit ca obisnuiesc in mare si foarte mare masura sa manance alimente procesate in locul celor proaspete.
In mod paradoxal, 56% dintre parinti considera ca alimentele procesate sunt nesanatoase, principalele mancaruri de acest tip mentionate spontan fiind mezelurile, lactatele si produsele de tip fast-food.
In acelasi timp, 3 din 10 parinti sustin ca ai lor copii lor nu consuma fructe proaspete zilnic sau aproape zilnic.
Ciorba sa traiasca!
In ce priveste tipurile de mancaruri preferate de copiii romanilor, ciorba este pe primul loc (45%), urmata de mancarea gatita si cartofii sub diverse forme de preparare (35%, respectiv 34%), in timp ce, pentru micul dejun, cei mai multi prefera cerealele cu lapte (73%).
In acelasi timp, dulciurile, croissantele si produsele de patiserie revin in prim plan, cand se discuta despre gustarile dintre mese pe care le aleg copiii.
Studiul despre comportamentele alimentare ale copiilor a fost realizat, la comanda Asociatiei pentru Responsabilitate Sociala Plan B si Kaufland Romania, de compania de cercetare de piata Reveal Marketing Research, in perioada 25 august - 5 septembrie, pe un esantion reprezentativ national de 801 respondenti, eroarea de esantionare fiind de +/- 3,5%.
Foto: pexels.com