Ghid pentru consumatorii de produse din peste si fructe de mare
ghid pesteghid fructe de marewwf
WWF a lansat primul ghid dedicat consumatorilor de produse din peste si fructe de mare.
Ghidul este disponibil online, putand fi accesat la adresa ghidpeste.wwf/ro. Ghidul cuprinde informatii despre 31 de specii de peste si fructe de mare disponibile si in Romania si se adreseaza consumatorilor producatorilor, importatorilor si retailerilor din domeniul alimentar.
"Am lansat acest ghid pentru ca avem nevoie de o etichetare mai buna pentru produsele din peste si fructe de mare, dar si sa intelegem mai bine aceste etichete.
Aceasta este prima varianta a ghidului, pe care ne dorim sa-l imbunatatim in timp. Facem apel catre toti cei interesati, fie ca sunt consumatori sau companii, sa ne contacteze daca au sugestii.
Poate vor sa adaugam noi specii, metode de pescuit sau alte aspecte pe care nu le-am luat in calcul", a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania.
Speciile sunt analizate in functie de origine, metoda de pescuit, dar si de situatia stocurilor din specia respectiva. Daca, pentru cod, vom gasi mai multe optiuni, pentru ton, singura optiune durabila o reprezinta alegerea pestelui cu eticheta Marine Stewardship Council (MSC).
Certificarea MSC reprezinta un standard de mediu recunoscut pe plan international, referitor la pescuitul durabil si administrat corespunzator.
Acesta se bazeaza pe mentinerea unor cantitati suficiente de peste salbatic, un mediu marin prosper si un management eficient, care nu implica exploatarea excesiva si respecta standardele sociale pentru oamenii implicati.
Conform Retailer Scorecard 2015 majoritatea retailerilor din Romania au la raft produse de import din peste si fructe de mare certificate MSC, unii oferind chiar si produse marca proprie.
Ghidul mai include si povesti despre cateva specii reprezentative pentru Europa, printre care si sturionii, precum si 10 retete bazate pe fructe de mare sau peste.
WWF isi propune sa creasca gradul de constientizare privind consumul de peste si fructe de mare responsabil in cadrul proiectului Fish Forward, ce se desfasoara in perioada 2015-2017 in 11 tari din UE, printre care si Romania.
Proiectul are ca scop si promovarea interdependentei globale, Europa fiind cel mai mare importator de peste si fructe de mare la nivel global, consumand 24% din productia mondiala.