Erori frecvente legate de consumul de oua
ousalmonelasalmonelozalegislatie europeanafrigidercuticul
Legislatia europeana specifica ca ouale nu trebuiesc tinute in frigider si nu trebuiesc spalate. Altfel, riscam sa ne imbolnavim de salmoneloza. Oare putem tine cont de aceasta legislatie ?
Cati dintre noi stim ca in Europa este interzis ca ouale sa fie puse, de catre comercianti, in frigider ? Eu nu am stiut acest lucru pana nu am citit acest articol.: “Faites-vous cette erreur avec vos œufs ?”,Jean-Marc Dupuis, Sante, Nature, Innovation, 22.01.2018. Personal, de cate ori am cumparat oua “de la stat” le-am gasit instalate in vitrine frigorifice.
Conform legislatiei europene (EC) Nr. 589/2008, din 23 iunie 2008 “ ouale trebuiesc stocate si transportate la temperatura ambianta, si nu trebuiesc refrigerate inainte de a fi vadute la consumatorul final”. Ouale se pun intr-un raion fara frigider. La randul lui, consumatorul nu ar trebui sa puna ouale in frigiderul lui. De ce ?
Salmoneloza, maladia grava transmisa de oua
Salmoneloza este o boala grava transmisa de salmonela, o bacterie. Boala incepe cu diaree, febra si crampe cumplite abdominale. Calvarul poate dura o saptamana. Pentru unele persoane spitalul ramane o solutie obligatorie. Bacteriile, dupa ce au proliferat in intestin, intra in circuitul sanguin, putand provoca o infectie generalizata si chiar moartea pacientului.
Conform OMS in fiecare an se imbolnavesc de salmoneloza cateva zeci de milioane de persoane si mor cam 100.000.
Una din sursele sigure de imbolnavire sunt chiar ouale. Mai ales cele ouate de cateva zile sau de cateva saptamani.
Pe de alta parte, cu cat este mai cald, cu atat mai repede se reproduc bacteriile. Cercetarile stiintifice confirma ca un ou infestat cu salmonela si stocat la temperatura ambianta timp de peste 3 saptamani, va avea mai multe bacterii decat un ou stocat in frigider.
Atinci ? Este bine sa le tinem, totusi, in frigider? Sa nu ne grabim cu raspunsul.
Natura este bine construita
In mod normal, ouale nu ar trebui sa contina aceste bacterii. Chiar inainte de a se oua, gaina imbiba oul cu un lichid protector care impiedica patrunderea bacteriilor in interiorul oului. Acest lichid se usuca si formeaza o crusta numita cuticul. Chiar daca oul se tavaleste apoi prin excrementele gainii – celebrul gainat – si ramane murdar, el nu va lasa salmonela din excremente sa intre in ou.
Nu este bine sa spalam ouale
Strategia naturii pica daca spalam ouale. Prin spalare distrugem cuticulul. In Europa, spalarea lor este interzisa (iarasi, nu stiam acest lucru), conform aceleasi legi 589.
Nu este bine sa tinem ouale in frigider
Daca tinem oul in frigider, la scoaterea lui se va acoperi de condens si va deveni un mediu propice dezvolatrii bacteriilor.
Ajungem astfel la o problema greu de rezolvat. Este bine sa mancam oua abia ouate, murdare. In afara de fermieri, cine-si permite acest lucru?
Sanatate !