Daca ai gheata in stomac mananca telemea romaneasca de vaca si se va topi
telemea de vacaclorura de calciucheag chimiclapte pasteurizatsperanta de viata
Comunicatul de Presa al Asociatiei Pro Consumator ne avertizeaza serios asupra calitatii slabe a telemelei romanesti de vaca. Consumul ei frecvent ne poate scurta viata , care oricum este scurta ca previziune
Am mai vorbit, in mai multe ocazii, despre controlul corpului oamenilor de catre guvernanti sau lideri (de institutii, companii, etc,) . In functie de maniera in care se realizeaza acest tip de control se contureaza si durata vietii oamenilor, exprimata pin speranta de viata. Romania are una din cele mai mici sperante de viata din Uniunea Europeana, semn ca exista mari erori in acest contol al corpului.
Intr-adevar, cel putin de cand m-am nascut eu, intotdeauna cetatenii romani au fost priviti ca “un sac de cartofi” . Atat de catre guvernantii din interior cat si de cei din exterior.
S-a stabilit ca romanii pot sa supravietuiasa fara caldura in apartamente, la minus 20 de grade afara. Ca pot bea “nechezol”, pot manca salam cu soia, pot consuma doua kilograme de carne de proasta calitate pe saptamana la o familie de patru persoane si peste. Ca se poate consuma faina din grau incoltit, care este cancerigena. Ca pot locui in case cu caramizi in care s-au introdus reziduri radioactive de la IRNE Pitesti. Ca se poate diminua la jumatate, din economie, numarul de filtre din turnul de decontaminare radioactiva de la IRNE Pitesti. Etc, etc.
O sa-mi spuneti ca asta se intampla inainte de 1989. Din pacate nu-i asa.
De cel putin opt ani romanii sunt cobaii europei la consumul de faina . In faina Titan s-a inclus o substanta, potential cancerigena, si se urmareste cu interes cum vor reactiona organismele romanilor. Daca reactioneaza corespunzator se va generaliza includerea ei in faina europeana.
Aflu, dintr-un material recent, ca si banala telemea de vaca ne pote scurta serios zilele- Comunicat de presa – Asociatia Pro Consumator , “Telemea de vaca cu solutie pentru dezghetarea drumurilor”,19.07.2017
“Unul din 3 sortimente de brânză telemea conÈ›ine clorură de calciu!Cea mai largă utilizare, în ultimii È™i viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheÈ›ii È™i îndepărtarea acesteia de pe È™osele.
Acumularea clorurii de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacÈ›ii, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață È™i vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.”
Mi-a palcut foarte mult faptul ca autorii comunicatului pornesc de la situatia ideala – cum ar trebui sa fie telemeaua de vaca romaneasca : “Ca È™i alte specii ale clasei mari a brânzeturilor, brânza telemea s-a obÈ›inut tradiÈ›ional din lapte proaspăt, cald încă ori încălzit uÈ™or, în care s-a adăugat cheag (concentrat enzimatic extras cu sare din stomac de animale rumegătoare tinere, neajunse în stadiul consumării de iarbă).
CaÈ™ul obÈ›inut se eliberează de zer È™i feliile ori calupurile de precipitat se pun la sare (sare uscată ori saramură), păstrându-se apoi la răcoare, în saramură timp de săptămâni, chiar luni, perioadă în care se petrec treptat schimbări organoleptice specifice.”
Adica se foloseste lapte crud sau termizat, care pastreaza cel mai bine calitatile nutritive ale laptelui , cheag natural si maturare corecta.
Cum se face astazi telemeaua de vaca pe care o gasim pe galanterele magazinelor ?
Se face din lapte pasteurizat (procedeu mult mai putin valoros decat laptele crud si termizarea), folosindu-se cheag chimic (clorura de calciu) si nerespectandu-se perioada de maturare. Branza este deci o saratura otravitoare care ne scurteaza serios zilele.
Problema pretului
In afara de calitatea slaba a telemelei de vaca se mai pune problema pretului.Conform estimarilor expertilor APC, calitatea acestei branze este: 40% calitatea II; 23% calitatea I; 37% calitate superioara.In galantar se vand majoritatea la pret de caliatate superioara pentru ca din 1998 s-a abrogat articolul din lege care prevedea mantionarea obligatorie a calitatii telemelei Atunci, consumatorul apreciaza el calitatea branzei, “organoleptic” (sic). Din pacate categoriile observatie stabilite de expertii APC pentru a depista o branza de calitate m-au lasat bine in ceata : suprafata curata, uniforma, compacta, alba sau alb-galbuie, miros si gust placut (sic).
Dragi mancatori de telemea de vaca. Daca vreti sa traiti mai mult, mancati mai bine. De exemplu, branza frantuzeasca. In Franta chiar exista o preocupare pentru sanatatea cetatenilor.
Ar mai exista o solutie : un fel de pedeapsa exemplara . Sa-l punem pe Dragnea sa manance in Piata Publica niste telemea de vaca romaneasca cumparata din magazin. In fiecare saptamana.