Cum te poti alege cu probleme medicale PE VIATA, dupa un drum la supermarket: lista alimentelor PLINE de E-uri
aditivi alimentaristil de viata sanatosdieta
A te hrani sanatos a devenit o adevarata provocare in zilele noastre. Pe de-o parte, sursele de alimente "bio" sunt destul de limitate, iar pe de alta, pretul lor este mult mai piperat decat in cazul alimentelor obisnuite, tratate cu diferite substante. De asemenea, rafturile magazinelor abunda de oferte si de varietati de sortimente, iar citirea etichetelor nu e nici simpla si, uneori, nici la indemana cumparatorului. Asa se face ca mergem la supermarket si adesea plecam acasa cu o punga plina ... cu E-uri.
Alimente gustoase, dar periculoase
Pateul de porc, supa la plic sau hotdogul sunt doar cateva dintre alimentele care te pot imbolnavi, daca le consumi constant.
Specialistii in nutritie sustin ca o singura pate de porc contine in proportie de 70% aditivi alimentari, apa si slanina. Iata cativa dintre aditivii alimentari care sunt frecvent folositi in compozitia pateurilor de porc:
-
96,55% - nitrit de sodiu (E250)
-
31,03% - carmina (E120)
-
13,79% - caragenan (E407)
-
13,79% - trifosfati de sodiu (E451)
De asemenea, un hotdog are 27 de E-uri, dar si mult prea multe zaharuri si o cantitate uriasa de sare, iar supa la plic poate fi denumita cu succes "bomba la plic", daca tinem cont de faptul ca poate contine pana la 10 E-uri si cu 156% mai multa sare decat doza zilnica recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Din nefericire, foarte putini consumatori sunt intr-adevar constienti de ceea ce manaca, iar alegerea produselor se bazeaza, in cele mai multe dintre cazuri, doar pe
identificarea pretului cel mai mic, nu a calitatii cea mai inalta. In timp, consumand alimente bogate in E-uri, cu valori nutritive foarte scazute, cu exces de continut de zaharuri si sare, riscam sa dezvoltam afectiuni dintre cele mai grave, unele dintre ele fiind chiar cu risc de decese, in timp.
Acestea fiind spuse, nutritionistii recomanda o dieta echilibrata, bazata pe cat mai putine alimente care contin aditivi, cu fructe, legume si, desigur, miscare si o viata activa, pentru a mentine functiile organismului sanatoase.