Pierderea musculara poate rezulta si din anumite boli sau dureri (cancer, anorexie, dureri de spate etc.) sau din cauza unor medicamente. Procesul de imbatranire nu poate fi oprit, dar poate fi incetinit, facand niste schimbari simple in ceea ce priveste stilul de viata. Solutia consta in principal in activitate fizica si dieta, acestea fiind modalitati eficiente si sigure de a preveni sau limita pierderea masei musculare la persoanele cu varsta de peste 50 de ani.
Muschii nostri depind de proteine ??pentru a se repara si a se dezvolta. Dar, pe masura ce imbatranesti, corpul devine din ce in ce mai putin capabil sa profite din plin de proteinele pe care le consuma. Adaugarea de proteine ??in dieta este cel mai simplu si mai delicios mod de a contracara multe dintre aceste probleme legate de varsta. Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie corecta pentru mentinerea musculaturii:
Trebuie sa mai retii ca necesitatile de proteine ??difera in functie de fiecare caz. Astfel, daca pentru o persoana sedentara sunt suficiente 1-1,2 g de proteine per kilogram pentru mentinerea masei musculare, una care practica sport regulat, dar nu intensiv, are nevoie de 1,5-1,7 g zilnic. Portia zilnica variaza in functie de diferiti factori - varsta, inaltime, greutate etc. -, de aceea este recomandat sa consulti un dietetician sau nutritionist pentru a afla proportiile corecte.
Continuarea activitatii fizice este necesara pentru prevenirea slabirii musculaturii, iar cea mai buna reteta este combinarea exercitiilor de forta cu cele de rezistenta. Se recomanda exercitiile de intensitate mai joasa, care vizeaza relaxarea si intarirea treptata a muschilor. Aerobic, inot, ciclism, pilates, yoga sunt activitati potrivite pentru intarirea musculaturii. Acestea implica tonifierea membrelor inferioare si superioare, precum si a spatelui. Pierderea masei musculare nu provoaca durere, dar consecintele fenomenului apar tarziu. Prin urmare, este recomandat sa previi acest lucru incepand cat mai devreme.
Pierderea masei musculare nu face doar mai dificile deplasarea si activitatile cotidiene. Aceasta poate mari riscul de diabet de tip 2, de osteoporoza, de crestere in greutate si de boli cronice si iti reduce puterea si mobilitatea. In concluzie, opteaza pentru un stil de viata sanatos, care sa se concentreze pe calitate in locul cantitatii in ceea ce priveste alimentele. Iar continuarea activitatilor fizice este necesara pentru prevenirea deteriorarii muschilor, intarirea densitatii osoase si incetinirea imbatranirii.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului