Spre deosebire de metodele de gatit care le reduc din nutrienti, precum prajitul, aburul le mentine gustul si vitaminele intacte. Poti gati la abur broccoli, conopida, morcov, ardei gras, sparanghel sau orice alta leguma se afla pe lista ta de preferinte.
Iata tot ce trebuie sa stii inainte de a te apuca sa gatesti legumele la abur:
Gatitul la abur, ideal pentru o dieta sanatoasa
Principalul avantaj atunci cand gatesti legumele la abur este acela ca te vei putea bucura de toti nutrientii pe care acestea ii contin. Spre deosebire de fierberea in apa, la abur alimentele se pot gati astfel incat sa nu devina prea moi. Cu alte cuvinte, daca te tenteaza un piure de conopida, atunci scufunda buchetelele albe in apa cu sare aflata in punctul de fierbere. Altfel, foloseste gatitul la abur.
Cum gatesti corect legumele la abur
Pentru a gati corect legumele la abur, astfel incat sa nu fie nici prea crude, nici prea moi, e necesar sa respecti timpul potrivit pentru fiecare leguma. De exemplu, broccoli, varza sau vanata sunt gata in aproximativ 10-15 minute, in timp ce pentru sparanghel, morcov sau mazare verde sunt necesare cel mult 10 minute. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este acela ca legumele ar trebui taiate la dimensiuni egale, pentru a se gati corect. Spala-le si taie-le cuburi de dimensiuni medii inainte de a le pune la aburi.
Apeleaza la cuptorul cu abur
Electrocasnicele pentru gatitul la aburi iti vor face viata mai usoara si te vor ajuta sa adopti un stil de viata sanatos, fara prea mult efort. Opteaza pentru un cuptor electric pe baza de abur sau pentru unul combi, cu microunde, in functie de nevoile tale. Trebuie doar sa setezi timpul, in functie de legumele pe care le prepari.
Ai si varianta sa gatesti legumele la abur cu ajutorul unui aragaz clasic. Pune la fiert intr-o oala mare cateva cani cu apa si sare. Asaza legumele uniform, intr-o strecuratoare, si pune-o deasupra cratitei, fara sa atinga apa aflata in clocot. Pune deasupra legumelor un capac.
Pe langa legume, consuma carne slaba, peste si alte alimente care sunt bogate in vitamine, minerale si nutrienti. Pentru ca dieta ta zilnica sa fie echilibrata e important sa variezi meniul, dar sa eviti pe cat posibil prajelile, produsele bogate in grasimi si produsele semipreparate. Include legumele preparate la abur in alimentatia ta, alaturi de o portie de somon la cuptor, piept de pui pe grill sau o bucata de carne de vita preparata la gratar. Adauga si o salata verde, pe care sa o asezonezi cu lamaie din belsug si obtii un pranz copios si plin de vitamine.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si