Spre deosebire de metodele de gatit care le reduc din nutrienti, precum prajitul, aburul le mentine gustul si vitaminele intacte. Poti gati la abur broccoli, conopida, morcov, ardei gras, sparanghel sau orice alta leguma se afla pe lista ta de preferinte.
Iata tot ce trebuie sa stii inainte de a te apuca sa gatesti legumele la abur:
Gatitul la abur, ideal pentru o dieta sanatoasa
Principalul avantaj atunci cand gatesti legumele la abur este acela ca te vei putea bucura de toti nutrientii pe care acestea ii contin. Spre deosebire de fierberea in apa, la abur alimentele se pot gati astfel incat sa nu devina prea moi. Cu alte cuvinte, daca te tenteaza un piure de conopida, atunci scufunda buchetelele albe in apa cu sare aflata in punctul de fierbere. Altfel, foloseste gatitul la abur.
Cum gatesti corect legumele la abur
Pentru a gati corect legumele la abur, astfel incat sa nu fie nici prea crude, nici prea moi, e necesar sa respecti timpul potrivit pentru fiecare leguma. De exemplu, broccoli, varza sau vanata sunt gata in aproximativ 10-15 minute, in timp ce pentru sparanghel, morcov sau mazare verde sunt necesare cel mult 10 minute. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este acela ca legumele ar trebui taiate la dimensiuni egale, pentru a se gati corect. Spala-le si taie-le cuburi de dimensiuni medii inainte de a le pune la aburi.
Apeleaza la cuptorul cu abur
Electrocasnicele pentru gatitul la aburi iti vor face viata mai usoara si te vor ajuta sa adopti un stil de viata sanatos, fara prea mult efort. Opteaza pentru un cuptor electric pe baza de abur sau pentru unul combi, cu microunde, in functie de nevoile tale. Trebuie doar sa setezi timpul, in functie de legumele pe care le prepari.
Ai si varianta sa gatesti legumele la abur cu ajutorul unui aragaz clasic. Pune la fiert intr-o oala mare cateva cani cu apa si sare. Asaza legumele uniform, intr-o strecuratoare, si pune-o deasupra cratitei, fara sa atinga apa aflata in clocot. Pune deasupra legumelor un capac.
Pe langa legume, consuma carne slaba, peste si alte alimente care sunt bogate in vitamine, minerale si nutrienti. Pentru ca dieta ta zilnica sa fie echilibrata e important sa variezi meniul, dar sa eviti pe cat posibil prajelile, produsele bogate in grasimi si produsele semipreparate. Include legumele preparate la abur in alimentatia ta, alaturi de o portie de somon la cuptor, piept de pui pe grill sau o bucata de carne de vita preparata la gratar. Adauga si o salata verde, pe care sa o asezonezi cu lamaie din belsug si obtii un pranz copios si plin de vitamine.
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
Partenerii nostri
Organizarea posturilor, intr-o societate privata. Reglementari cheie si explicatiile specialistilor
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Legea 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei [Actualizata 2025]
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Te-ar putea interesa si