Cultivarea sparanghelului este o super-afacere in Germania! De ce nu si in Romania?
Pe la sfarsitul lui aprilie, în plina pandemie, mii de muncitori romani plecau la cules de sparanghel in Germania, pentru salarii de 3.000 de euro pe luna, cu transport, cazare si mancare asigurate. Fermierii nemti aveau mare nevoie atunci de forta de munca relativ ieftina (romani si polonezi, in special) ca sa nu rateze perioada recoltarii acestei delicatese aflate pe primul loc in preferintele conationalilor lor. Dar ce este atat de special la aceasta leguma?
Sparanghelul este un aliment nelipsit de pe mesele occidentalilor, pe cat de sanatos, pe atat de gustos. Este considerat o delicatesa in tari ca Olanda, Marea Britanie, Spania, Germania, Elvetia si este denumit adesea „hrana regilor”, dat fiind ca insusi Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului.
Atuurile acestei plante? Sparanghelul este nu numai foarte gustos, ci are si numeroase efecte pozitive pe plan medical: detoxifiaza, protejeaza impotriva cancerului, amelioreaza durerile si inflamatiile, previne osteoporoza, reduce riscul bolilor de inima si al malformatiilor congenitale, are proprietati anti-imbatranire si afrodiziace.
Nu e de mirare in aceste conditii ca sparanghelul domina piata de legume din Occident. Nemtii, de exemplu, au un adevarat cult pentru tulpinile sale delicioase, fierte 20 de minute in apa cu sare, unt, putin zahar si lamaie si servite apoi cu sunca prajita sau piept de pui, cartofi fierti si sos olandez. Ca urmare, ei, nemtii, achita fara retineri chiar si 10 euro pe kilogramul de tulpini de sparanghel.
Beneficiile consumului de sparanghel
100 g de sparanghel au doar 13 calorii, dar multe vitamine, inclusiv vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3 si B6, in cantitati relativ mari. Aceasta planta contine minerale esentiale (calciu, fier, potasiu, cupru, mangan, seleniu) si, desi este lipsita practic de grasimi, are in componenta cantitati importante de acizi grasi de omega-3.
In plus, o portie obisnuita de sparanghel asigura 70% din cantitatea zilnica recomandata de acid folic, responsabil pentru mentinerea sanatatii si pentru prevenirea malformatiilor fatului (consumul de sparanghel este aproape obligatoriu pentru femeile insarcinate sau pentru cele care se pregatesc pentru sarcina).
Alte beneficii:
Sparanghelul este renumit pentru proprietatile sale diuretice. El contine un zahar natural - inulina (nu insulina) pe care il prelucreaza bacteriile „bune” din intestinul gros. Cand creste cantitatea de inulina ingerata, creste si numarul acestor bacterii, responsabile pentru un proces de digestie corect. Sparanghelul ajuta si in tulburarile renale, dar si in detoxifierea organismului si in combaterea depresiei.
Este clar, deci, de ce occidentalii se dau in vant dupa aceasta leguma si o consuma sub forma a zeci de preparate, stimuland astfel extinderea culturilor. Iar o asemenea situatie se poate repeta si in Romania.
Sparanghelul este un nou-venit pe lista preferintelor de consum autohtone, dar gratie formatorilor de opinie in domeniul culinar, show-urilor TV si restaurantelor (care il introduc in meniuri), el poate deveni un produs la fel de raspandit si de solicitat ca rosia sau cartoful.
Sparanghelul a mai fost cultivat in tara noastra pana in urma cu 60-70 de ani, cand era adesea intalnit pe terenurile agricole ale nemtilor din Banat. Dar apoi, dupa ce acestia si-au lasat gospodariile si au plecat in Germania, aceasta leguma a disparut din peisajul autohton. Asta pana recent, cand, incurajati de succesul fermelor de sparanghel din Occident, intreprinzatori locali au decis sa reinvie cultura acestei legume in Romania. Iar rezultatele au fost peste asteptari.
In primul rand, respectivii intreprinzatori au descoperit ca exista si aici o piata consistenta. Da, romanii sunt mari amatori de sparanghel, atat cei care l-au descoperit in timpul excursiilor in strainatate, cat si cei care au auzit de aceasta leguma si sunt curiosi sa o incerce (asa cum s-a intamplat si cu broccoli).
Doar ca dorinta lor de a consuma sparanghel se loveste fie de greutatea cu care gasesc acest produs in supermarketuri, fie de pretul sau piperat, undeva in jur de 50 de lei/kg.
De vina pentru aceasta situatie este si faptul ca o cultura de sparanghel are nevoie de 3 ani pentru a produce prima recolta vandabila. Iar munca, atat la plantat cat si la scosul din pamant sau la sortat, necesita pricepere, rapiditate, conditie fizica si concentrare. Cu alte cuvinte, produsul e rar si destul de pretentios, dar tocmai aceste lucruri il transforma intr-un produs de lux si cu un pret pe masura.
Cultivarea unui fir de sparanghel costa 1 euro, insa profitul este de 10 ori mai mare, ceea ce face ca aceasta leguma sa fie printre cele mai rentabile din intreaga agricultura (doar cultivarea canabisului este mai profitabila!). Iar la un pret de 50 de lei/kg si la o recolta de cel putin 4-5 tone la hectar, incasarile sunt impresionante – peste 45.000 de euro, pentru un singur hectar!
Sursa foto: www.pexels.com