Consumul excesiv de cafea poate duce la orbire. Medicii trag un semnal de alarma
glaucomconsum cafeaorbire
Un studiu recent indica faptul ca persoanele care consuma zilnic o cantitate mare de cofeina prezinta un risc triplu de a dezvolta glaucom, daca au predispozitie genetica la presiune oculara mai mare.
Cercetarile din cadrul Scolii de Medicina Icahn din Muntele Sinai sunt primele care demonstreaza o interactiune dietetico-genetica in studierea glaucomului. Rezultatele studiului publicate in editia din iunie a Oftalmologiei pot sugera ca pacientii cu antecedente familiale puternice de glaucom ar trebui sa reduca consumul de cofeina.
Studiul este important, deoarece glaucomul este principala cauza de orbire in multe regiuni ale globului. In Statele Unite ale Americii, de exemplu, aceasta reprezinta o urgenta medicala.
Din nefericire, glaucomul este o afectiune care, pana cand nu ajunge intr-un stadiu avansat, da rareori semne, iar pacientii de multe ori au simptome prea tarziu, sau deloc.
"Am publicat anterior lucrari sugerand ca aportul ridicat de cofeina a crescut riscul de glaucom cu unghi deschis de inalta tensiune in randul persoanelor cu antecedente familiale de boala. In acest studiu am aratat ca o relatie adversa intre aportul ridicat de cofeina si glaucom a fost evidenta doar in randul celor cu cel mai mare scor de risc genetic pentru presiunea crescuta a ochilor”, spune autorul principal al studiului, Louis R. Pasquale.
O echipa de cercetatori a folosit Marea Britanie Biobank, o baza de date biomedicale, fiind analizati peste 120.000 de participanti intre 2006 si 2010.
Cercetatorii au descoperit ca aportul ridicat de
cofeina nu a fost asociat cu un risc crescut, in general, insa printre participantii cu cea mai puternica predispozitie genetica la aceasta afectiune, un consum mai mare de cofeina a fost asociat cu riscul crescut de a dezvolta astfel de probleme oculare.
Rezultatele studiului au o importanta deosebita, deoarece, pana acum, persoanele cu glaucom se intrebau daca pot face anumite modificari in stilul lor de viata, pentru a impiedica boala din evolutie sau chiar pentru a o preveni, acolo unde se stie ca exista predispozitie genetica.
Ei bine, iata ca exista lucruri pe care oamenii le pot face. Important de mentionat este ca studiul a luat in considerare circa 4-500 de mililitri de cafea pe zi, ceea ce e considerat de specialisti ca fiind o cantitate mare.
Daca sunteti iubitor de cafea, dar stiti ca aveti predispozitii genetice pentru a dezvolta glaucom, ar fi indicat sa consultati medicul si sa optati pentru cafea decofeinizata, sau pentru un consum cat mai rar si moderat.