Am mostenit de la turci ciorba de perisoare, snitelul de la austrieci sau delicioasa musaca de la greci. Insa, din trecut, una dintre ocupatiile de baza din tara noastra a fost agricultura. Astfel, romanii s-au bucurat in permanenta de o gama variata de produse vegetale, contribuind la cultura gastronomica cu multe mancaruri traditionale fara carne. Preparatele specifice se bucura si in prezent de aprecierea tuturor, fiind la loc de cinste in meniurile restaurantelor sau ale firmelor de catering. Iata care sunt cele mai apreciate retete fara carne:
Nelipsit de pe mesele romanilor, pilaful cu legume si ciuperci este un adevarat deliciu. Pentru prepararea sa e nevoie de 400 g de ciuperci, 2 cepe mari, usturoi dupa gust, 1 ardei iute, 2-3 morcovi, 1-2 ardei kapia sau gogosari, 1 vanata, 1 dovlecel, 2-3 rosii, 3 cesti de orez, 1/2 legatura de marar, 1/2 legatura de patrunjel, ulei, sare si piper dupa gust.
Pentru prepararea mancarii, se taie ciupercile in sferturi si se maruntesc ceapa, usturoiul, morcovii, ardeii si verdeata. Dovlecelul si vanata se taie cubulete, dupa care se freaca cu sare si se lasa la scurs. Spre deosebire de pilaful traditional, in reteta de fata bucatile de legume nu trebuie sa fie prea mici. Se oparesc apoi rosiile, se curata si se toaca cubulete.
Intr-o cratita se incinge putin ulei si se calesc ciupercile impreuna cu ceapa, usturoiul si ardeii. Se scot deoparte, si se calesc apoi cealalta ceapa cu morcovul, peste care se adauga dupa 2-3 minute cubuletele de vanata si dovlecel. Separat, se incinge putin ulei si se prajeste orezul pentru 1-2 minute. Se stinge cu 6 cesti de apa fierbinte, se adauga sare si se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se pun toate legumele calite anterior. La final, se presara verdeata tocata.
Preferate de vegetarieni si o varianta potrivita de mancare in posturi, sarmalele cu ciuperci reprezinta un preparat de care romanii nu se despart prea usor. Pentru a obtine aceste delicioase sarmale este nevoie de varza murata sau dulce, 500 g de ciuperci proaspete, 200 g de orez, 1 telina mica, 2 cepe mari, 2 morcovi mari, 60 ml ulei, 150 ml bulion, foi de dafini, marar, cimbru, sare, piper dupa gust.
Se maruntesc legumele si se pun la calit in ulei pentru 4-5 minute, dupa care se adauga si ciupercile tocate marunt. Dupa ce amestecul s-a mai calit 2-3 minute, se inchide focul si se adauga sare, piper, mararul tocat si cimbru. Se adauga apoi orezul spalat, se omogenizeaza compozitia, dupa care se fac sarmalele. Dupa terminarea lor, se pun la fiert cu bulionul de rosii, cimbru si frunzele de dafin.
Printre preparatele fara carne traditionale romanesti se numara si varza calita. Aceasta se gateste foarte usor dintr-o varza dulce, 2 linguri de bulion, 4 linguri de ulei, 1 legatura de marar, boia, piper si sare. Se toaca varza fideluta si se freaca cu sare pana se inmoaie dupa care se caleste in uleiul incins pana devine sticloasa. Se adauga apoi apa, bulion, piper si boia si se fierbe aproape o ora, iar la final se adauga mararul tocat marunt.
Cartofii sunt preferatii nostri, ai tuturor, asa ca i-am transformat de-a lungul timpului intr-o leguma-vedeta pentru preparatele fara carne. Tocanita este una dintre cele mai gustoase mancaruri. Pentru realizarea ei este nevoie de 6 cartofi mari, 2 cepe medii, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 2 catei de usturoi, o ceasca de bulion, 6 boabe de piper, sare, ulei de masline, frunze de dafin, patrunjel, apa si cateva fire de cimbrisor. Pentru preparare, se pun la fiert cartofii tocati cubulete in apa cu sare. Ceapa maruntita se caleste in ulei, iar cand devine sticloasa se adauga morcovii rasi si ardeiul tocat. Se adauga apoi cartofii, firele de cimbrisor si dafinul si se calesc 2 minute. Tocanita se acopera cu apa si se pun boabele de piper. Dupa ce totul a fiert 10 minute, se adauga bulionul si usturoiul maruntit, se baga oala la cuptor 20 minute si la final se pune patrunjelul tocat.
Mai mult ca sigur, ciorba de legume este cea mai cunoscuta in intreaga lume deoarece ea serveste ca baza pentru toate celelalte variante de ciorbe. O pregatim din 2 cartofi mari, 1 morcov, o ceapa, 4-5 linguri de mazare, un sfert de varza alba, 2-3 rosii sau bulion, o radacina de patrunjel, 2-3 linguri de ulei, sare ÅŸi piper, o legatura mica de patrunjel. Pentru acrit se foloseste bors, sare de lamaie sau otet.
Pentru preparare se taie ceapa si se caleste putin in ulei, dupa care se adauga morcovul si radacina de patrunjel tocate si se lasa la inabusit. Dupa cateva minute, se pun cartofii cuburi, varza tocata marunt si 4-5 cani de apa. Spre final se adauga si mazarea, iar dupa ce au fiert toate legumele se pune bulionul sau rosiile taiate, sare si piper dupa gust. Se acreste daca e necesar si se presara patrunjel tocat deasupra ciorbei.
Fasolea batuta domina preparatele fara carne preferate de romani si se gaseste chiar si in restaurantele foarte pretentioase. Se gateste din 500 g de fasole uscata lasata la inmuiat, 4-5 cepe mari, 4 linguri de ulei, 2 linguri de bulion, usturoi, sare si piper dupa gust. Fasolea se fierbe bine, dupa care se scurge de apa si se paseaza la blender sau prin masina de tocat. Ceapa se marunteste si se caleste in ulei, apoi se adauga peste ea bulionul. Jumatate din amestecul obtinul se freaca cu fasolea pasata, usturoi, sare si piper, apoi se aseaza intreaga compozitie intr-un vas si se acopera cu cealalta jumatate de cepa calita cu bulion.
Mult mai apreciata decat orice fel de mancare fara carne, iahnia de fasole este vedeta gastronomiei romanesti. Pentru a o gati avem nevoie de 1 kg de fasole uscata, 2 cepe mari, 2-3 linguri de bulion, 1 morcov, 1 telina mica, ulei, foi de dafin, cimbru, piper, sare si marar verde. Modul de preparare este urmatorul: se pune fasolea la fiert pentru o ora cu morcovul si telina tocate marunt. Ceapa se taie si se caleste in ulei, dupa care se stinge cu bulion, dafin si putina zeama de la fasolea fiarta. Se adauga boabele fierte si se completeaza cu zeama pana se obtine o consistenta moale. Dupa aceasta, se condimenteaza cu sare, cimbru si piper, iar la final se adauga mararul tocat.
Preparatele culinare fara carne sunt deopotriva apreciate de vegetarieni sau cei care tin posturile ori mai evita adesea proteina animala. Nu sunt usor de gatit, necesita ingrediente proaspete si destul de mult timp. Insa, pofticiosii gasesc mancare traditionala romaneasca in Bucuresti si o pot comanda oricand doresc sa serveasca preparate sanatoase si gustoase, pregatite dupa retete autentice.
Ultimele NOUTATI
Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212