Nasturelul sau macrisul de apa, cunoscut stiintific sub numele de Nasturtium officinale, a fost desemnat cel mai sanatos aliment din lume datorita profilului sau nutritional bogat si variat. Acest superaliment, desi foarte apreciat la nivel global, este inca putin cunoscut in Romania si rareori folosit in bucataria noastra. In schimb, macrisul de apa este un ingredient frecvent intalnit in preparatele din bucatarii precum cea iberica, asiatica sau americana, unde este folosit in salate, smoothie-uri sau supe.
Unul dintre motivele pentru care macrisul de apa este considerat un aliment complet este continutul sau ridicat de vitamine si minerale. Este o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K, vitamina A si calciu, toate esentiale pentru sanatatea oaselor, a pielii si a sistemului imunitar. De asemenea, nasturelul contine antioxidanti puternici care protejeaza organismul de stresul oxidativ si contribuie la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor cronice.
Un alt avantaj major al macrisului de apa este continutul sau scazut de calorii, ceea ce il face ideal pentru cei care vor sa isi mentina greutatea sau sa urmeze o dieta sanatoasa. In acelasi timp, continutul ridicat de fibre contribuie la o digestie sanatoasa, prevenind constipatia si mentinand sanatatea tractului intestinal.
Studiile au aratat ca macrisul de apa poate reduce riscul de cancer datorita compusilor sai activi, cum ar fi glucozinolatii, care au efecte antiinflamatorii si anticancerigene. Acesti compusi ajuta la detoxifierea organismului si sprijina sanatatea ficatului. De asemenea, macrisul de apa contribuie la reducerea tensiunii arteriale si a riscului de boli cardiovasculare, fiind bogat in nitrati naturali care imbunatatesc circulatia sangelui.
In ciuda acestor beneficii impresionante, nasturelul ramane subapreciat in Romania. In multe alte tari, el este folosit la scara larga: in Marea Britanie este ingredientul principal al unor salate sofisticate, in SUA se gaseste frecvent in smoothie-uri pentru detoxifiere, iar in Asia, macrisul de apa este adesea adaugat in supe sau preparate la wok.
Includerea macrisului de apa in dieta noastra poate aduce beneficii semnificative pentru sanatate. Fie ca il folosesti in salate, sucuri verzi sau preparate gatite, macrisul de apa este un ingredient usor de integrat in alimentatia zilnica.
Datorita continutului sau ridicat de substante nutritive si beneficii pentru sanatate, acest superaliment ar trebui sa ocupe un loc mai important in bucatariile noastre. Macrisul de apa nu doar ca este accesibil si usor de folosit, dar ofera un spectru larg de beneficii nutritionale care il fac un aliment ideal pentru o dieta echilibrata si sanatoasa.
Citeste si: Cine a inventat telefonul mobil? Povestea nestiuta din spatele gadgetului pe care il folosesti zilnic!
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212