Capitanul Gurmand: Pulpe de curcan cu garnitura de varza si sos special
curcanvarzavinmierecapitanul gurmandretete
Reteta de curcan pe care v-o propun in continuare este delicioasa in orice anotimp, sanatoasa, nutritiva si potrivita inclusiv pentru ocazii speciale.
Ingrediente (pentru 4 persoane, 2 gurmanzi sau un mancau):
- 4 pulpe superioare de curcan (de preferinta ecologic). Daca nu aveti incredere in calitatea si prospetimea carnii, puteti vana curcanii (cu sau fara acordul proprietarului), sau ii puteti provoca la duel. Atentie insa, abordati-i pe rand si nu-i subestimati;
- o varza rosie, mai mare (sau 2 mai mici);
- ulei;
- piper alb macinat, chimen macinat si sare, dupa gust.
Pentru sosul special: vin rosu astringent (o jumatate de pahar - cea plina!), miere (poliflora, 2 linguri pline sa dea pe laturi), suc de rosii (un pahar si jumatate), ardei iute (atata cat sa-l puteti totusi prinde) tocat fin, cuisoare macinate (doar un praf), 5 cepe medii, putin ulei.
Mod de preparare:
Puneti pulpele dezosate de curcan sa fiarba (de nervi) in apa cu putina sare. Fierbeti-le cam 10 minute.
Intre timp, taiati varza si puneti-i sare pe rana (adica sarati-o si lasati-o 20 de minute sa se moaie). Puneti varza cu ulei intr-un vas (de preferinta ceaun) pentru cuptor, adaugand pulpele de curcan, piperul si chimenul. Dati vasul (cu capac) la cuptor, la foc mediu.
Pregatirea sosului:
Caliti ceapa, taiata solzisori, cu putin ulei si una din cele 2 linguri de miere. Cand este aurie, adaugati jumatate din cantitatea de vin si din cea de suc de rosii (rezulta, in urma calculelor, 1/4 pahar, respectiv ¾ pahar) si lasati putin sa fiarba.
Amestecati sosul preparat termic cu restul de miere, vin si suc de rosii, adaugand ardeiul iute si praful de cuisoare. Omogenizati bine.
Ponturi:
Nu rasturnati sosul peste pulpele cu varza. Combinati-le doar in farfurii, servind mancarea calda. Tineti sosul ramas la frigider si nu-l reincalziti. Sosul are un gust savuros si unic, datorita mixului de ingrediente si amestecului fiert-crud. Este, pe deasupra, foarte sanatos, deoarece contine si ingrediente crude. Fiind perisabil, va recomand sa-l consumati in maximum 24 de ore (de la ultimatum).
Pofta buna!
Capitanul Gurmand