Alimente benefice pentru insotirea meselor festive - cum sa ne protejam de grasimi si sa nu luam prea mult in greutate?
nuci de padurecurmaleananasbananecastaneantioxidanticolesterolmese festive
Site-ul CuisineAZ ne sugereaza cinci alimnete cu care am putea contracara pagubele produse de mancarurile grase si de alcool
Vin sarbatorile de iarna – Craciunul si Anul Nou !
Vin mancarurile festive ! Vine porcul, vin sarmalele, caltabosii, toba, jumarile, sorciul si slanina ! Nu mai povestesc, incep sa am apa in gura !
Vine bautura alcoolica : 1 gram de alcool genereaza 7 kcal in timp ce 1 gram de zahar genereaza 4 kcal.
Trebuie, totusi sa ne protejam ficatul si , mai ales, greutatea corporala . Se poate ? Se poate.
Iata cinci alimente benefice pntru noi in aceasta perioada. Considerati-le un fel de suplimenti alimentari . Ele mi-au fost sugerate de site-ul CuisineAZ, in data de 12.12.2017
Nucile de padure
Nucile de padure contin componenti activi esentiali pentru o sanatate buna, cum ar fi acizii grasi monosaturati, fitosterolii, fibrele si antioxidantii. Daca am consuma zilnic, in aceasta perioada, cam 70 grame de nuci de padure s-ar diminua considerabil talia de colesterol “rau” (LDL) si de colesterol total. Nucile de padure sporesc activitatea antioxidanta a sangelui, impiedicand mai ales oxidarea lipidelor (grasimile din slanina, jumari, etc).
Ananasul
Este putin caloric – 50 Kcal/100g – cand este consumat proaspat. Are o incarcare slaba glicemica (aport de glucoza) si o mare forta antioxidanta.Are de asemenea o enzima – bromelina – cunoscuta pentru proprietatile ie antiinflamatorii si antitrombotice (blocheaza formarea de cheaguri de sange), ceea ce ne protejeaza impotriva hipertensiunii si maladiilor cardiace.
Castanele comestibile
Ca si nucile de padure, castanele comestibile scad talia de colesterol si de glucoza din sange. 50 grame de castane genereaza 90 kcal, ceea ce este mai mult decat onorabil ca valoare nutritionala. Ceea ce au castanele special este procentul mare de magneziu si de cupru, care limiteaza pagubele facute de radicalii liberi. Sunt de asemenea o sursa buna de fosfor, un alt element esential pentru organism.
Bananele
O banana de 120g furnizeaza 100kcal , ceea ce este foarte bine. Este foarte antioxidanta. Previne multe forme de cancer, maladii cardiovasculare, diabetul de tip 2, ulcerul gastric si diareea cronica. Este o sursa buna de vitamina B6, esentiala pentru organism, care nu poate sa o produca singur.
Curmalele
Proaspete sau uscate, curmalele sunt o sursa excelenta de fibre alimentare. Au un aport antioxidant remarcabil si au un raport caloric bun : 70 Kcal pentru trei curmale. Au insa o incarcatura glicemica importanta. Un fruct este compus din 57% fibre insolubile si din 43% fibre solubile. Primele previn constipatia iar celelalte regleaza talia de colesterol si de zahar din sange.
Va urez sa introduceti si aceste alimente printre portiile de mancaruri traditionale pe care le veti pregati in curand . Merita !