Alimentatie sanatoasa. Sarea – prieten sau dusman?
Sarea este o substanta indispensabila omului, participand la mentinerea volumului adecvat de lichide in organism, la transmiterea impulsurilor nervoase si la contractia muschilor. In exces insa, este o otrava.
Sarea este o substanta esentiala pentru sanatate. Aceasta echilibreaza concentratia de lichid din corp, de aceea toate celulele organismului au un anumit continut de sare. Odata ce proportia acestui mineral depaseste nivelul optim, se declanseaza un intreg proces de alterare a functiilor de baza ale organismului. Se estimeaza ca majoritatea populatiei din tarile civilizate consuma de doua ori mai multa sare decat ar avea nevoie in mod normal organismul uman.
Literatura de specialitate a facut legatura intre consumul de sare si presiunea sanguina inca de acum 100 de ani. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au si o presiune sanguina mai mare si sufera de cele mai multe ori de hipertensiune arteriala. Iar de aici si pana la efecte grave asupra sanatatii nu este cale lunga.
Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare, precum:
- insuficienta cardiaca;
- afectiuni ale rinichilor si pietre la rinichi;
- edemul;
- accident vascular cerebral;
- cancer gastric;
- hipertrofie ventriculara stanga;
- osteoporoza.
Rezuma-te, asadar, la a consuma zilnic maximum 6 mg de sare pe zi (o lingurita), luand in considerare si alimentele care o contin. Iata cateva simptome care te avertizeaza ca ai prea multa sare in organism!
1. Hipertensiunea arteriala
Ingerarea unei cantitati prea mari de sare creste nivelul sodiului din sange. Acest dezechilibru impiedica sistemul renal sa elimine din corp excesul de lichid, care ramane captiv in celule si determina o presiune marita a fluxului sanguin. Hipertensiunea arteriala provoaca afectiuni cardiace, insuficienta renala sau atacuri cerebrale, daca nu este tratata la timp.
Simptomele frecvente ale hipertensiunii arteriale includ durerile de cap matinale, ameteli, vajaieli in urechi, sangerari nazale, senzatii de amortire ale degetelor si aparitia de puncte luminoase sau negre in campul vizual.
2. Setea excesiva
Atunci cand organismul tau repereaza o concentratie prea ridicata de sare, iti solicita apa suplimentara pentru diluarea sodiului in exces. In general, celulele corpului au nevoie de apa pentru a o elibera in sange, de aici izvorand si setea persistenta pe care o resimti.
3. Balonarea
Balonarea nu apare doar atunci cand sistemul tau digestiv nu functioneaza la parametri maximi. Ea poate sa survina din pricina acumularii exagerate de sare in corp. Incearca sa suplimentezi consumul de apa si sa mananci mai dietetic.
4. Arsuri la urinare
Al patrulea semn specific in cazul unei diete bogate in sare sunt arsurile in timpul urinarii. Rinichii incearca sa ajute organismul sa dilueze sarea, incetinind productia de urina pentru a economisi apa din corp. Din aceasta cauza, este posibil sa simti un disconfort cand urinezi, pe fondul deficitului de apa din aparatul urinar.
Sfaturi pentru a limita consumul de sare:
• Redu consumul de produse preparate industrial (mezeluri). Consuma alimente preparate natural, la domiciliu.
• Evita alimentele conservate prin saramura, de genul muraturilor, conservelor sau pestele sarat.
• Nu tine niciodata sarea pe masa in timp ce manaci. Astfel vei fi mai putin tentat sa adaugi sare din solnita.
• Nu adauga sare in mancare inainte de a o gusta; multe persoane folosesc sare in exces din acest motiv.
• O alternativa la sarea de bucatarie o reprezinta sarea de potasiu, cunoscuta si ca sare fara sodiu sau sare medicinala. Aceasta se poate achizitiona din farmacii.
• Gatitul cu aburi, inabusirea si fierberea pastreaza aromele alimentelor si reduc nevoia de a adauga acest ingredient; acelasi efect il are adaugarea altor condimente decat sarea (usturoi, ceapa, marar, patrunjel, busuioc, oregano, dafin, lamaie).
• Consuma de preferinta fructe, legume si cereale integrale.
• Evita aditivii alimentari gen vegeta, delicat, supe la plic deoarece contin cantitati foarte mari de sare.
• Hidrateaza-te corespunzator: consumarea a minim doi litri de lichide pe zi favorizeaza eliminarea excesului de sare.
Sursa foto: www.pexels.com