Alerta alimentara: Mancam specialitati din grasimi hidrogenate, in loc de produse din lapte!
grasimi hidrogenateinlocuitori laptemancare nesanatoasa
Ministerul Agriculturii, ANPC si ANSVA au reluat controalele pentru a evalua gradul de folosire a grasimilor hidrogenate in locul produselor bazate pe lapte, informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor.
Actiunile se desfasoara din 21 ianuarie 2019, in Bucuresti si in toate municipiile resedinta de judet si urmaresc verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare comercializate, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.
Pentru dezinformarea consumatorilor si substituirea produselor procesate din lapte cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, pentru incalcarea normelor igienico-sanitare si de siguranta alimentara, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 661.219 lei.
Potrivit Ministerului Agriculturii, au fost verificate 180 de unitati (85 de patiserii; 17 cofetarii - laboratoare cofetarie; 47 de pizzerii; 15 restaurante/catering; 11 unitati fast food; 5 magazine alimentare).
Controalele s-au desfasurat in Bucuresti si in municipiile resedinta de judet precum Dambovita, Prahova, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui.
Dintre acestea, 73 de unitati, reprezentand 40,5%, utilizeaza in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii prin sistemul de etichetare ca utilizeaza produse obtinute din lapte (branza, cascaval, unt, etc).
Chiar daca se constata o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, in comparatie cu amploarea de anul trecut a fenomenului, neregulile majore persista in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte si pe linia informarii corecte a consumatorilor.
Au fost depistate si alte abateri precum comercializarea asa-zisei Specialitate Bulgaria drept telemea de bivolita, telemea de capra si telemea de vaca, la preturi cuprinse intre 8,5 lei si 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe langa faptul ca afecteaza imaginea productiei autohtone, autentice si sanatoase, reprezinta si o sfidare a consumatorilor.
Foto: pexels.com