Aceste alimente sunt la fel de toxice pentru sanatate, precum tigarile
gudronalimentatie sanatoasagratar
Daca nu fumezi si consideri ca, astfel, eviti gudronul, substanta care se depune pe plamanii fumatorilor, dar, in schimb, consumi frecvent gratar, trebuie sa stii ca iti expui sanatatea unui pericol similar consumului de tigari.
Gudronul este un ulei vascos, compus din hidrocarburi care rezulta din arderea lemnului, a carbunelui si a frunzelor.
Practic, gasim gudron in orice materie arsa, de la tigare, la carnea de pe gratar.
“Cand supui unui proces termic, orice produs organic, ca e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termica rezulta reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhaleaza si raman pe plaman. Este echivalentul carbunelui care ramane in soba atunci cand arde lemn”, explica Dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Ceea ce nu stiu amatorii de gratare este ca, prin consumul de gratar preparat, in special pe carbune, gudronul ajunge direct in ficat. Prin urmare, nu sunteti fumator, dar sunteti consumator cronic de gudron.
Ficatul, neputand sa il proceseze, gudronul ajunge in sange. La fel se intampla si dupa ce se fumeaza o tigara: gudronul ajunge in sange.
Practic, consumul de gratar este doar o alta forma a consumului de gudron.
200 de grame de carne, praparata la gratar, deasupra carbunilor, inseamna echivalentul cantitatii de gudron din zece pachete de tigari.
Potrivit expertilor, cel mai nociv mod de preparare a alimentelor la gratar este folosirea carbunilor. Pe locul al doilea in clasamentul periculozitatii se situeaza lemnul de esenta tare, iar cel mai putin mod de a prepara alimentele la gratar este folosirea cocenilor de porumb.
“Dar carbunele nu inseamna doar carbon, ci si benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compusi pe care ii gasim in benzine, aceste substante dau gradul foarte mare cancerigen al tigarilor si, la gratar facut pe carbune, se vor regasi in carne!”., sustine Dr. ing. Stefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicata.