12 sfaturi pentru a evita toxiinfectiile alimentare in perioadele de canicula
cod portocaliu caniculacanicula romaniapastrare alimente caniculaigiena alimentara
Romania este, din nou, sub coduri galben si portocalii de canicula, temperaturile maxime diurna putand atinge chiar 40 de grade la umbra. La asemenea temperaturi, nu numai oamenii ci si alimentele pe care le consumam au de suferit.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa fie atenta de unde cumpara si unde depoziteaza alimentele.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor le recomanda consumatorilor:
1. Sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, obtinute in unitati autorizate/inregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA;
2. Sa nu cumpere produse alimentare expuse la vanzare in locuri si conditii necorespunzatoare (pe strada, din portbagajul masinilor etc.) cu atat mai mult in cazul alimentelor usor perisabile - carne, peste, oua, lapte si produse lactate;
3. Sa aleaga alimentele cu atentie, tinand cont de aspect, miros, termen de valabilitate;
4. Sa ia in considerare temperatura la care trebuie pastrate alimentele care necesita pastrare la rece;
5. Sa verifice prospetimea in momentul achizitionarii - sa nu cumpere alimentele cu miros neplacut sau avand culoarea, consistenta modificata sau care prezinta mucegai pe suprafata;
6. Sa nu cumpere produse care poarta indicatiile “pastrati la frigider”, “pastrati la rece” sau “pastrati in congelator” si care nu au fost depozitate in conditii de refrigerare sau congelare.
7. Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala trebuie sa fie introduse in frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale, la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0?C si 4?C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -18?C;
8. Sa ambaleze separat alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider si sa le mentina in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
9. Sa pastreze alimentele gatite in recipiente acoperite;
10. Produsele care au fost decongelate sa nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
11. Sa indeparteze alimentele alterate, care sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;
12. Sa spele bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.
Inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Sigurata Alimentelor judetene vor verifica in special:
- expunerea la vanzare a produselor alimentare si in special a produselor de origine animala care trebuie sa se realizeze in locuri sau spatii care asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;
- conditiile de manipulare, depozitare si transport al produselor de origine animala in toate unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si, in mod special, a produselor perisabile (carne proaspata, carne tocata si carne preparata, produse din carne, peste, oua, lapte si produse din lapte). Transportul produselor de origine animala trebuie sa se realizeze numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, dotate cu sisteme de inregistrare si monitorizare a temperaturii;
- conditiile de receptionare, manipulare, depozitare si procesare a produselor de origine animala in unitati care se adreseaza categoriilor vulnerabile ale populatiei (spitale, gradinite, crese, camine de batrani, centre sociale de plasament) si care se adreseaza unui numar mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii);
- depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare si in special a recipientelor in care se livreaza/serveste mancarea gatita catre consumatorii finali;
- eliminarea subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman din unitatile din sectorul alimentar si in special din unitatile de alimentatie publica;
- asigurarea temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific in timpul productiei, depozitarii, transportului si expunerii la comercializare;
- masurile privind retinerea oficiala, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;
- interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu sunt inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.
Serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor au obligatia monitorizarii permanente a tuturor cazurilor si situatiilor in care exista riscul aparitiei sau au fost declansate focare de toxiinfectii alimentare sau intoxicatii datorate consumului de alimente.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit, din orice retea de telefonie, numarul de telefon al call center-ului ANSVSA: 0800 826 787.