Jocurile unui manager istet pentru echipa lui
managerechipaantreprenorangajati
Un foarte prolific antrenor din istoria fotbalului american, Bear Bryant (foto), a spus: "Sunt doar un plugar din Arkansas, dar am invatat cum sa mentin unitatea unei echipe, cum sa ridic moralul oamenilor sau cum sa-i linistesc in asa fel incat inimile lor sa bata la unison. Sunt trei lucruri pe care le spun de obicei: Daca ceva nu merge bine, este vina mea. Daca lucrurile merg binisor, atunci este meritul nostru. Daca lucrurile merg foarte bine, este numai meritul lor. Numai atat trebuie sa le spui oamenilor pentru a-i convinge ca pot invinge!"
Pare-se ca in sport e mai usor: tu esti antrenor, stai pe margine, echipa e cea care "e in focuri", in business parca-i mai greu ca ducem aproape toti aceeasi "lupta". Si totusi...
Cum ar fi daca, pentru orice obiectiv mai mic sau mai mare, care iese foarte bine, echipa sa primeasca laude, ca si cum ar fi numai meritul lor? Cum ar fi daca pentru un proiect la care ati participat toti si a iesit mult sub asteptari tu sa iti asumi intreaga responsabilitate?
Cred ca principalul obiectiv al unui manager de echipa, a unui lider adevarat, este acela de a se concentra asupra punctelor tari ale oamenilor sai, nu asupra celor slabe. Asta inseamna si sa te uiti la ei nu asa cum ii vad ceilalti, ci asa cum ar putea ei sa fie! Sa le vezi sclipirea potentialului si sa nu te concentrezi pe discrepanta dintre ceea ce sunt acum si ce ar putea sa devina! Pentru ca in aceasta discrepanta tu intervii: tu esti magicianul care, cu viziune, imaginatie si daruire sa le oferi suport sa devina lideri la fel de buni, sau chiar mai buni, ca tine!
Am observat de-a lungul timpului ca liderii care pot sa aiba o astfel de atitudine sunt cei care nu au incetat nicio secunda sa creasca, sa se dezvolte pe ei insisi! Atata vreme cat ei cred ca mai au multe de invatat si nu sunt autosuficienti – iertat fie-mi cuvantul – pot sa se aplece si asupra celorlalti si sa ii dezvolte. Si culmea, chiar acesti lideri care cred ca mai au de invatat sunt cei care ii dezvolta pe ceilalti si nu cei atotstiutori ce ar putea sa ofere din preaplinul stiintei lor...
Pentru a ramane educabil o viata intreaga si a-i dezvolta la randu-i pe ceilalti,
am observat ca ar fi nevoie de cateva lucruri:
- formarea unei viziuni despre ce inseamna educatia pentru tine, de ce-ul pentru care tu ar trebui sa te pregatesti continuu;
- gasirea unor mentori de la care sa inveti;
- puterea de a merge mai departe, de a nu renunta niciodata;
-celebrarea cresterii si atingerii anumitor nivele de catre cei pentru care tu le esti mentor;
- planificarea succesiunii pentru momentul in care tu vei urca in ierarhie.
Se spune ca Alfred Nobel si-a citit propriul necrolog, publicat din greseala in ziar si asta l-a determinat sa se orienteze catre premierea oamenilor de stiinta si de stat in locul fabricarii explozibililor.
Tu ce fel de mostenire vrei sa lasi? Ce oameni vrei sa dezvolti si de ce? Catre ce obiective, mai marete decat ale tale, te-ai putea indrepta acum si chiar implica in ele?
Dana Burghel
executive & team coach
work-life balance coach
Oblio Learning
Dana Burghel are o experienta de 8 ani in coaching (executiv, de echipa, personal, sportiv), domeniu in care s-a specializat dupa o serie de functii de coordonare avute in companii romanesti si multinatioanale, care i-au adus experienta in vanzari, marketing, client service, project management s.a. Abordarea sa in coaching este una pragmatica, focusata pe rezultate concrete iar programele sale sunt construite adaptat, in functie de nevoile fiecarui client.