Indicatorii economici in analiza financiara
analiza financiaracapitalechilibru financiar
Analiza financiara este axata pe fluxurile financiare care se formeaza la nivelul firmei, dar si pe modul de gestionare si de plasare al capitalurilor.
Totusi pentru a obtine rezultate bune nu trebuie sa va rezumati doar la aplicarea formulelor de calcul ale indicatorilor economico-financiari.
Prin deciziile pe care le luati in calitate de manager este necesar sa valorificati intregul potential al firmei dumneavoastra.
Trebuie sa analizati situatia financiara a firmei la sfarsitul exercitiului, pentru a fundamenta deciziile care urmaresc realizarea echilibrului financiar pe termen scurt, dar si pe termen lung.
Echilibrul financiar si rentabilitatea societatii dumneavoastra se analizeaza pe baza bilantului si a contului de profit si pierdere.
Trebuie sa stiti ca aceasta analiza economico-financiara se desfasoara in mai multe etape:
• stabilirea obiectului analizei economico-financiare;
• determinarea elementelor, factorilor si cauzelelor fenomenului supus studiului.
De exemplu se studiaza influenta factorilor asupra costului de productie. O cauza care provoca un cost ridicat de productie o constituie pierderile tehnologice. Decizia managerului trebuie axata pe masuri care sa duca la reducerea acestor pierderi, si implicit la reducerea costului de productie.
Deci, informatiile necesare fundamentarii deciziilor manageriale sunt de fapt indicatorii economico-financiari.
Pe baza acestora puteti controla evolutia activitatii financiare si puteti lua decizii care sa duca la dezvoltarea firmei.
Acesti indicatori trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte:
• sa corespunda principiilor si obiectivelor care se afla la baza actiunilor manageriale;
• sa aiba la baza informatii reale.
Asadar putem spune ca pentru calcularea unor indicatori relevanti pentru conducerea societatii este necesar un sistem informational bine organizat.
Indicatorii economico-financiari calculati stau la baza diagnosticului financiar al societatii, foarte important atat pentru actionari cat si pentru partenerii de afaceri.
Prin acest diagnostic financiar sunt identificate disfunctionalitatile din cadrul activitatii financiare derulate in exercitiul financiar analizat si constituie punctul de plecare pentru fundamentarea deciziilor de corectare a acestor nereguli.
Avand in vedere ca bilantul constituie documentul principal care sta la baza evaluarii patrimoniului societatii dumneavoastra, pentru a studia pozitia financiara a societatii este necesara analiza financiara a bilantului.
Va prezentam in continuare cativa termeni des utilizati in analiza financiara a societatii:
• Lichiditatea reprezinta capacitatea unui activ de a se transforma in bani, fara termen, dar si fara pierdere de valoare.
• Exigibilitatea exprima insusirea unui pasiv de a deveni scadent la un anumit termen.
• Activul reprezinta bunurile detinute de societate si creantele.
• Pasivul reprezinta capitalurile proprii, dar si datoriile contractate de societate si nerambursate.
Managerul societatii dumneavoastra trebuie ca prin deciziile luate sa faca fata platilor si sa evite falimentul, sa fie orientat spre constituirea si utilizarea eficienta a resurselor de care dispune.
Deciziile luate trebuie sa aiba in vedere o analiza a lichiditatii elementelor de activ si a exigibilitatii elementelor de pasiv.