Exxon Mobil este de acord sa dezvaluie riscurile fracturarii hidraulice
exxonfracturare hidraulicaraport
La presiunea opiniei publice, dar se pare ca si la insistentele unora dintre actionarii sai, cunoscuta corporatie texana Exxon Mobil, descendenta a "John D. Rockefeller's Standard Oil" si a treia mare companie din lume a luat o decizie istorica: va dezvalui publicului larg care sunt riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica pentru productia de gaze naturale si petrol.
Este de fapt o rasturnare spectaculoasa de situatie, Exxon fiind una dintre companiile care si-a pastrat foarte mult timp inchise secretele referitoare la tehnologia folosita, evitand sa vorbeasca despre "fracking", procedeu prin care Statele Unite au reusit sa isi asigure independenta energetica in ultimul deceniu.
Decizia arata o schimbare in politica firmei de a aborda problemele de mediu si se regaseste intr-un raport in care sunt detaliate riscurile care pot conduce la schimbarile climatice in cazul procesului de fracturare hidraulica. Noua politica intervine dupa cinci ani de dezbateri in randul actionariatului firmei, care doreste o mai mare transparenta in privinta actiunilor pe care aceasta le intreprinde.
"Exxon Mobil raspunde dorintei actionarilor de a clarifica unele aspecte care tin de durabilitatea pe termen lung a procedeelor pe care le folosim", a declarat Scott Stringer, un oficial al companiei, joi 3 aprilie, la New York. "Am vazut care sunt riscurile semnificative care provin din activitatile de fracturare hidraulica. Am hotarat sa abordam aceasta problema cu o mai mare transparenta, pentru ca toate partile implicate sa poata evalua riscul aplicarii unei astfel de tehnologii si sa ia deciziile in cunostinta de cauza", a adaugat Stringer. Un raport complet va fi gata pana in luna septembrie 2014 si va cuprinde detalii cu privire la impactul tehnologiei asupra calitatii aerului, a apei si a mediului, in general. Exxon Mobil este printre cele mai putin transparente 24 de companii din lume cu privire la tehnologiile folosite, refuzand sa dea raspunsuri la 32 de indicatori ceruti de organizatiile de protectie a mediului.
Se pare ca imprevizibila schimbare de politica a Exxon vine ca urmare a dorintei investitorilor de a clarifica cauzele numeroaselor accidente petrecute de-a lungul exploatarii rezervelor de hidrocarburi prin aplicarea acestei metode atat de controversate. In plus, managementul companiei a realizat ca un cod anuntat de bune practici nu este suficient pentru a atrage si mentine investitiile pe termen lung, atata timp cat situatia din teren arata cu totul altceva.