Ce putem invata de la Popeye marinarul?
popeye marinarullectii invatateeroaresamuel arbesman
In lucrarea sa "Timpul de injumatatire a adevarului: De ce tot ceea ce stim are un termen de expirare" ("The Half-life of Facts: Why Everything We Know Has an Expiration Date", Penguin Group, 2012), matematicianul Samuel Arbesman ilustreaza usurinta cu care se poate raspandi o eroare, luand ca exemplu cazul celebrului personaj de desene animate Popeye marinarul.
Pentru a-si obtine forta legendara, Popeye mananca spanac, iar atractia lui pentru leguma verde atat de detestata de copii se explica prin marea concentratie de fier care i-ar fi specifica.
Istoria acestui mit incepe in 1870, cand chimistul german Erich von Wolf a analizat continutul de fier al spanacului, alaturi de alte plante. Cand a inregistrat rezultatele, el a pus din greseala virgula zecimala in alta parte si a trecut in dreptul spanacului 35 de miligrame, in loc de 3,5 miligrame. Daca calculele sale ar fi fost corecte, scrie Arbesman, inseamna ca 100 de grame de spanac ar echivala cu o bucata mica dintr-o agrafa pentru hartie.
Din acest moment, spanacul a devenit un aliment larg consumat pentru valoarea sa nutritionala. Atunci cand a fost creat personajul Popeye, directorii executivi ai studioului cinematografic le-au recomandat realizatorilor sa-l faca sa manance spanac care sa-i dea forta doar din acest motiv. Mii de copii au fost momiti cu aceasta legenda pentru a fi convinsi sa manance spanac si, doar in Statele Unite, Popeye ar fi propulsat cu o treime consumul acestei legume.
Eroarea ar fi fost corectata mai tarziu, in 1937, cand cineva a verificat din nou cifrele, insa raul fusese deja facut. Eroarea era atat de raspandita, scrie Arbesman, incat Jurnalul Medical Britanic a publicat un articol in 1981, incercand sa spulbere mitul din jurul spanacului
Abersman explica de ce se pot raspandi erorile de acest tip: pentru ca este mult mai usor sa propagi primele date pe care le gasesti sau datele care par exacte la prima vedere, mai degraba decat sa faci cercetari in literatura disponibila pentru a gasi datele exacte. Dar istoria lui Popeye ne mai poate invata un lucru, si anume ca este esential sa-ti pastrezi suficient spirit autocritic ca sa verifici constant rezultatele si sa admiti ca te-ai inselat, atunci cand acest lucru se intampla.