Cat de simplu este sa ai angajati fericiti?
antreprenoristart-upthe young entrepreneur councilincrederemotivare
Cat de motivati sunt angajatii tai? Organizatia nonprofit Consiliul Tinerilor Antreprenori (The Young Entrepreneur Council) a intrebat 15 antreprenori cum reusesc sa aiba angajati motivati, fericiti si loiali companiei lor aflate la inceput de drum. Iata care au fost cele mai interesante raspunsuri:
1. Acorda-le incredere
Daca tot i-ai angajat, ar trebui sa le acorzi toata increderea in noul lor job. Antreprenorilor le place sa tina totul sub control, dar poti avea o companie mai dinamica si mai creativa daca le dai libertate de miscare angajatilor si ii lasi sa evolueze fara teama, fara sa fie impovarati de autoritatea multor sefi. Nu supraestima pericolele carora te expui astfel.
2. Intreaba-i ce fac si...chiar asculta-i
Un simplu „Ce mai faci” inseamna foarte mult. Angajatii vor zambi si vor raspunde: „Bine” sau se folosesc de intrebare ca de o oportunitate de a-si exterioriza problemele, temerile. Punand o intrebare atat de simpla le demonstreaza angajatilor ca sunt ascultati.
3. Cine vrea bilete la concert?
Nu te feri sa faci surprize angajatilor tai. Bonusurile pot lua forma unor invitatii la un concert la care biletele s-au epuizat inainte ca angajatul lunii sa reuseasca sa si le cumpere.
4. Fii flexibil
Fiecare are propriul ritm de munca, unii sunt mai productivi dimineata, altii prefera sa inceapa lucrul dupa miezul zilei. Da-le permisiunea angajatilor tai sa lucreze cand se simt ei mai creativi, mai productivi. Aceasta libertate le va demonstra increderea pe care le-o acordati.
5. Prea „cool” pentru scoala? Mai gandeste-te!
Fiecare angajat vrea sa invete si sa-si imbunatateasca deprinderile, astfel ca o metoda simpla pentru a-i motiva este sa le acorde sansa de a invata continuu. A invata reprezinta o cale de a-i antrena pe toti angajatii pentru succes pe termen lung.
6. Parteneri si nu roluri
Nu tine cu dintii de o
organigrama, ci lasa-i pe angajatii capabili sa se comporte mai degraba ca niste parteneri in afacere pana isi definesc rolul pe care il implica postul lor. Aceasta libertate le va permite sa se concentreze pe ceea ce le place sa faca si vor contribui mai bine la businessul tau.
7. Angajati mari in firme mici
Spre deosebire de corporatii, start-up-urile au abilitatea si flexibilitatea de a le conferi putere angajatilor, de a-i face sa se simta parte din intregul tablou. Ceea ce si sunt. Fiecare angajat este extrem de important si are un rol decisiv in mersul afacerilor mici. Fa-i pe toti angajatii tai sa inteleaga acest lucru si te vor ajuta si mai mult.
8. Croieste premiile
Unul dintre avantajele firmelor mici consta si in faptul ca poti intreba angajatii cum isi doresc sa fie recompensati. Vor sa participe la o conferinta pe care o asteapta? Vor un program numai pentru ei? Vor un nou iPhone? Angajatii tai se vor simti bine daca tu chiar tii cont de ceea ce ei isi doresc pentru a-si face treaba motivati si in mod productiv.
9. Nu i se spune „ora vesela” degeaba!
Nu uita de socializarile in afara biroului. Scoate-ti angajatii in oras. Dupa un pahar sau doua, oamenii se vor simti mult mai relaxati si iti vor da un altfel de feedback: mult mai sincer.
10. Transparenta si colaborare
In fiecare zi de luni, sunt sedintele care stabilesc obiectivele saptamanii care incepe. Nu este neaparat cel mai bun moment pentru fiecare sa isi expuna lista de prioritati, insa cu siguranta este momentul in care fiecare poate fi implicat in alte proiecte care se deruleaza in companie. Spiritul de echipa si transparenta sunt decisive pentru atingerea scopurilor.
11. Creeaza "intra-prenori"
Lasa-i si pe angajati sa-si aleaga proiecte la care sa lucreze. Numai asa poti descoperi talente si abilitati pe care nu le poti vedea cand distribui tu sarcinile.
12. Promoveaza-i cand merita
Cand un angajat chiar te-a impresionat, promoveaza-l, ofera-i o noua pozitie si da-i noi repsonsabilitati. Si, daca iti permiti, da-i o marire de salariu sau un bonus. Aratand ca il apreciezi, il motivezi si ii ridici moralul.
13. Nu investi doar in afacerea ta
Ofera-le angajatilor bonusuri sub forma unor cupoane pe care sa le foloseasca in librarii. O carte de specialitate citita iti poate imbunatati afacerea cand nici nu te astepti.
14. Relaxeaza-te
Nu e nimic mai frumos sa te relaxezi in jurul unui gratar incins, alaturi de un grup de oameni pe care ii pretuiesti. O companie este ca o mare familie, si cand angajatii simt ca la munca au o a doua familie abia asteapta sa ajunga la job.
15. Esti tu insuti fericit si motivat?
Nu ii vei putea motiva pe ceilalti daca tu insuti nu esti motivat si fericit. Arata ca iti pasa de echipa ta, arata-le cat esti de mandru de ea si afiseaza mereu atitudinea pe care o astepti de la ceilalti.